4 Redenen waarom je een instrument moeten leren spelen

Meer plezier, beter geheugen, meer geduld, minder stress

Vaak zien mensen een ander een instrument bespelen en wordt gedacht “ik zou ook graag een instrument leren spelen”. Dit is een goed doel, maar vaak blijft het hierbij. Dit is zonde, tenslotte komt het bespelen van een instrument met veel voordelen. Het is goed voor de hersenen, maar ook voor het lichaam en heeft zelfs invloed op het hele leven.

 

Het is daarom voor iedereen goed om een instrument te leren spelen. In dit artikel worden 4 redenen gegeven waarom het bespelen van de gitaar, een piano, de viool of een ander instrument een goed idee is en het leven beter maakt.

 

1 Het is leuk

Een instrument bespelen is heel leuk. Het kan je uren bezighouden, om toch door te gaan tot je het liedje kunt spelen of de juiste combinaties achter elkaar hebt kunnen maken. Iedereen die een instrument bespeelt heeft hier plezier in, en dat is ook logisch. Je bent muziek aan het maken, een van de mooie kunsten die je als mens kunt uitvoeren.

Je kunt je favoriete liedjes van welke componist, artiest of zanger dan ook spelen. Via http://www.bladmuziekwebshop.nl kun je bijvoorbeeld bladmuziek bestellen voor duizenden nummers!

Of je nu muziek speelt van een bekende artiest, of zelf muziek aan het maken bent, je bent verzekerd van plezier. Zelfs wanneer het even niet meezit met het spelen zul je het uiteindelijk toch nog naar je zin hebben.

 

2 Het verbetert het geheugen

Om allerlei redenen gaat het geheugen van de mens achteruit. Dit is jammer, want er zijn veel mooie dingen om te onthouden in het leven. Een goed geheugen op jonge leeftijd zorgt ook voor een goed geheugen op latere leeftijd, en maakt de hersenen minder vatbaar voor aandoeningen als Parkinson.

 

Een instrument bespelen verbetert het geheugen. Doordat de akkoorden en noten tijdens het spelen beter onthouden worden zullen de hersenen ook andere informatie kunnen opslaan. Het verbetert het geheugen, en zorgt zo voor betere prestaties van de hersenen. Door de hersenen te leren onthouden zal het geheugen op vele andere vlakken ook beter presteren.

 

3 Het zorgt voor meer geduld

Ongeduldige mensen bespelen geen instrument, dit komt doordat zij geen geduld hebben en hierom de tijd niet nemen om het instrument te snappen en deze op de juiste wijze te bespelen. Als je niet de tijd neemt om uit te vinden hoe je de juiste akkoorden kunt aanslaan, of op welk tempo je het instrument moet bespelen dan zul je er nooit beter in worden.

 

Het vergt dan ook veel geduld om te starten met een instrument. Het kan in het begin wat ergernis opleveren, maar op lange termijn zorgt het toch altijd voor het ontwikkelen van de vaardigheden die benodigd zijn om het instrument op de juiste wijze te bespelen. Uiteindelijk ben je een geduldig mens, en weet je hoe het instrument bespeeld moet worden.

 

4 Het vermindert stress

Dit is voor velen toch wel de beste reden om te beginnen met een instrument. Het vermindert stress, waardoor je gedurende de dag een beter humeur hebt. Doordat het geduld verbetert zal de stress lager zijn. Daarnaast zorgt het bespelen van een instrument voor een verlaagde hartslag en bloeddruk. Deze zijn nauw gerelateerd aan stress, en een van de grootste oorzaken.

 

We voelen ons meer relaxed tijdens het bespelen van een instrument. Dit gevoel blijft hangen tot ver na het bespelen van het instrument, dit kan soms voor de rest van de dag duren. Als je eenmaal een leuk liedje in je hoofd hebt en deze in gedachte blijft hangen dan kan deze ook de hele dag in je hoofd spelen. Ditzelfde gevoel krijg je van het bespelen van een instrument.

 

Bespeel dus een instrument!

Pak dus eens een instrument op en begin met het bespelen hiervan. Je wordt niet direct een expert, maar door regelmatig de tijd ervoor te nemen kun je zorgen dat je steeds beter wordt en uiteindelijk veel liedje kunt spelen.

Welk instrument je ook gaat bespelen, alle redenen die hierboven beschreven worden zijn hierop vatbaar. Ontwikkel jezelf dus verder en kies een leuk instrument om met plezier te bespelen. Zo houd je het lang vol en heb je uiteindelijk ook iets gedaan wat veel invloed heeft op het leven.