ADHD, plussen en minnen

ADHD er wordt veel over gesproken, soms wordt er zelfs gezegd dat het niet bestaat, soms ligt het aan de opvoeding, maar het bestaat toch echt. Het is een aantoonbare afwijking in de hersenen. En de ADHD kenmerken komen niet niet uit de lucht vallen.  niet elk persoon met ADHD heeft dezelfde kenmerken, maar de meeste komen toch wel voor bij de meeste ADHD-ers.

Zo kunnen de meeste mensen met ADHD moeilijk stil zitten en zijn ze snel afgeleid door prikkels van buitenaf. Ik ken maar weinig ADHD-ers die veel geduld hebben, wacht is voor de meeste erg moeilijk. Om dat ze snel afgeleid zijn door prikkels van buiten af, hebben ze ook vaak de neiging vaak te wisselen tussen de ene naar de andere activiteit, wat af en toe een rommel in het huis kan leiden. Omdat er van alles tegelijk door hun hoofd speelt hebben ze soms moeite andere mensen niet in de rede te vallen en is er soms wat moeite met luisteren naar andere mensen.

 

Omdat de ADHD-er vrij impulsief kan zijn, kan deze wel een in een gevaarlijk situatie terecht komen, echter kunnen ze om de zelfde reden ook wel in de leukste spontane avonturen avonturen terecht komen. Dit is maar een greep uit de vele kenmerken van ADHD die een aantal voor en nadelen met zich meebrengt.

1 van de grote voordelen van ADHD is ook de Hyperfocus, waar de persoon met ADHD vaak en snel afgeleid is. Kan hij in de hypefocus juist over-geconcentreerd zijn. Niets of niemand kan hem dan van zijn bezigheid afleiden. Dit kan de persoon met ADHD dan ook helemaal uitputten, want hij heeft dan de neiging helemaal op te gaan in de werkzaamheden, en vergeet daarbij vaak elk besef van tijd en ruimte. Echter is de persoon meestal wel in staat om tot grote resultaten te komen als hij eenmaal in de hyperfocus is beland, voorwaarden is wel dat er grote interesse is voor het onderwerp, of sprake is van een grote prikkel, zoals een naderende deadline!