ADSL, glasvezel of toch kabel?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten internetaansluitingen beschikbaar. Het is maar net de vraag wat jij het prettigst vindt. Wil je juist het snelste internet of juist een goedkoop abonnement?

ADSL
Bij ADSL verloopt het internet via een vaste telefoonlijn. Vaak zijn de abonnementen bij ADSL al vanaf zeer goedkoop te krijgen. Bij ADSL is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid. De snelheid van je verbinding hangt af van jouw afstand tot de wijkcentrale. Als je ver van de wijkcentrale af woont, zal je verbinding ook veel slechter zijn dan als je naast de wijkcentrale woont. Het is dus belangrijk hier op te letten als je erover nadenkt een ADSL verbinding af te sluiten.

Glasvezel
Bij glasvezel komt het internet door via speciale glasvezelkabels. Dit netwerk wordt momenteel nog in Nederland gelegd, niet ieder Nederlands huishouden heeft dus al vermogen tot glasvezel. Het grote voordeel van glasvezel is dat het internet heel erg snel gaat. De upload- en downloadsnelheid is namelijk bij glasvezel even hoog. Glasvezel heeft ook een erg stabiel netwerk en is dus niet sterk storingsgevoelig.

Kabel
Met kabel deel je dezelfde kabel met je buren, alleen krijgt jouw huis een bepaalde frequentie, waardoor je toch een andere internetsnelheid dan je buren kunt hebben. Het is wel erg belangrijk dat je beveiliging op dit stukje netwerk zet, met hulp van een router. Dit is belangrijk, omdat anders iedereen van jouw internet gebruik kan maken, en dat wil je natuurlijk niet. Een voordeel van kabel ten opzichte van ADSL is dat jouw afstand tot de wijkcentrale dus geen invloed heeft op jouw internetsnelheid.

Er is dus eigenlijk geen beste verbinding. Het is belangrijk om te kijken naar wat jouw wensen zijn. Als je heel veel prioriteit stelt bij snel internet is glasvezel dus misschien een goede keuze. Maar wanneer je alleen een goedkoop abonnement zoekt is ADSL ook prima. Denk dus goed na voordat je iets afsluit.