Autobanden label verplicht voor uw banden

Het is al enige tijd geleden (1 november 2012) dat autobanden verplicht zijn om over een bandenlabel te beschikken. Dit betekent dat autobanden die geen label hebben niet meer verkocht mogen worden in de Europese Unie. Bandenfabrikanten zijn erg ‘blij’ met deze regel, maar wat betekent het bandenlabel voor u en wat staat er eigenlijk in? Is het lezen van een label makkelijk? Wat als uw band geen label heeft? Hieronder geven wij antwoord op deze vragen.

Waarom zijn bandenlabels zo belangrijk voor u?

Banden die over een label beschikken, voldoen aan de EU normen en functioneren dus goed omdat ze gecontroleerd zijn. Indien een band niet beschikt over zo’n label, dan mag deze dus niet verkocht worden en mag u er ook niet mee rijden. Bandenlabels zijn speciaal ontworpen om de verkeersveiligheid, het milieu en het omgevingsgeluid te verbeteren. Voor ons allemaal dus voordelen.
Is het lezen van een bandenlabel makkelijk?

Bandenfabrikanten hebben tijdens het ontwerpen heel goed rekening gehouden met de leesbaarheid ervan. Er is hier vooral aandacht aan besteed zodat iedereen kan begrijpen wat er op het label staat. Het autobandenlabel kunnen we goed vergelijken met die van een wasmachine. Zo staan er standaard 3 pictogrammen die makkelijk te lezen en begrijpen zijn.

Mag ik rijden op autobanden die géén label hebben?

U kunt nog rijden op banden zonder label tot 31-12-2013. In 2014 wordt het namelijk  óók verplicht voor bestaande banden om over een bandenlabel te beschikken. U kunt dan niet meer rijden op autobanden die niet voldoen aan de Europese normen. Laat dus zsm uw autobanden vervangen of laat je huidige banden controleren of ze voldoen aan de Europese normen.