De Aziatische Keuken

De Aziatische keuken omvat gerechten die uit het verre oosten afkomstig zijn. In Nederland zijn we bekend met de Chinese-, Indonesische-, Japanse-, en op kleinere schaal de Thaise-, en Indiase keuken. De Aziatische keuken staat bekend om haar basisingrediënten rijst en vis, alhoewel in de binnenlanden van China eigenlijk uitsluitend vlees gegeten wordt. De smaken afkomstig uit deze verre landen zoals wij ze in Nederland kennen, zijn totaal anders dan dat ze van origine zijn. De Nederlandse Aziatische keuken heeft zich in de loop der jaren omgevormd om de Hollandse tong te sparen.

In een authentiek Aziatisch restaurant komen er heel veel borden op tafel, die gedeeld worden met de andere tafelgenoten. De gerechten zijn verschillend van smaak; afwisselend zoet, pittig en zout, om zo een afwisselend en complementerende smaak in je mond te krijgen. De borden zijn ook mooi opgemaakt, want volgens traditie is voedsel meer dan alleen eten.

Eén van de bekendste gerechten uit de Aziatische keuken is wel de loempia of Lun pia. We kennen allemaal de wagentjes gerund door Vietnamezen, die hun waar aan de man brengen op markten en bij scholen. In Amerika zou zo’n wagentje een food truck heten. De ingrediënten voor een loempia zijn zeer eenvoudig, namelijk kool, taugé, kip en omeletreepjes, samen verpakt in een velletje filodeeg. Vijf minuten in olie bakken, naar smaak wat sambal of andere saus erop en smullen maar. De loempia heeft zijn oorsprong in China waar ze gemaakt en gegeten worden tijdens het Chinese nieuwjaar om het begin van de lente te vieren, daarom is de Engelse benaming voor loempia ook ‘Spring Roll’.

Op de website Kook Spelletjes zijn meerdere food trucks vertegenwoordigd. Er worden popcorn, hotdogs en broodjes gemaakt. Wellicht kan jij ze helpen hun waar aan de man te brengen en hun omzet te verhogen? Je hulp is welkom en je steekt er ook nog iets van op. Tot ziens op kookspelletjes.nl.