De geschiedenis van de weegschaal

Je verwacht het niet, maar de hand is met zekerheid de oudste weegschaal die er is. Vroeger werd een hoeveelheid op de hand gelegd om het naar waarde te schatten. In de prehistorie toen mensen naast jagen en oorlogvoeren ook gingen handelen, moest er een manier bedacht worden om materialen te wegen om ze met elkaar te vergelijken.

Gelijkarmige balans

7000 jaar geleden waren het de Babylobniërs en de Egyptenaren die begonnen met het gebruiken van weegschalen. Deze weegschalen bestonden uit gelijkarmige balansen met schalen die daaronder hingen. Op de ene schaal werden dan gewichten gelegd en op de andere het weeggoed.

Het meet en gewichtensysteem van de Babyloniers was voor zijn tijd al goed georganiseerd. Ze hadden al ijkbeambten die de normstandaarden van de gewichten bewaakten en de gewichten van handelaren controlleerden. Deze beambten waren priesters

Er zijn oude geschriften bekend over hoe nauw handelaren het in die tijd al namen met het wegen

De ongelijkarmige balans

De Romeinen vonden veel ater de ongelijkarmige balans uit. Deze had 1 arm met schaal waarop het weeggoed gelegd werd. De andere zijde was voorzien van een verschuifbaar contragewicht. Deze weegschaal kon nog nauwkeuriger meten.

In de daarop volgende 2000 jaar zijn er allerlei variaties uitgevonden op basis van de gelijkarmige en ongelijkarmige balans. Pas in de 20e eeuw werd de personenweegschaal uitgevonden en de digitale weegschaal. Deze laatste wordt nog steeds verfijnd en krijgt steeds meer mogelijkheden. De Withings weegschaal bijvoorbeeld meet gewicht, vetpercentage, luchtkwaliteit en hartslag. Deze weegschaal kan zijn gegevens draadloos communiceren met een computer of met een app op je smartphone.

De mogelijkheden op het gebied van weegschalen zijn onbegrensd geworden. Je kunt ze tegenwoordig krijgen in allerlei soorten, maten en stijlen. Over het algemeen geldt ook, hoe duurder de weegschaal, hoe meer mogelijkheden.