Decubitus graden

Decubitus, of wanneer wij het in zijn geheel uitschrijven Decubitum gangraena et sphaleco tractatus methodicus’. Er zijn ook mensen die decubitus benoemen als druknarcose, doorligplekken, drukwonde of bedzeer. Decubitus is een begrip die voor meerdere dingen staat. Als men decubitus heeft men ergens een beschadiging aan de huid of aan het weefsel dat onder de huid ligt.

Niet op alle plekken op het lichaam komt decubitus even snel voor, er zijn namelijk zeer geliefde plekken op het lichaam waar de aandoening maar wat graag zijn kop opsteekt, deze plaatsen op het lichaam zijn dus extra gevoelig voor decubitus. De plekken waar wij het dan over hebben zijn veelal plekken op het lichaam waar het botweefsel van het lichaam zeer dicht op het oppervlakte van het lichaam ligt. Hierbij kan je denken aan plaatsen zoals de enkel, ellebogen, hielen, heup, schouderblad en het stuitje. Ook plaatsen waar het lichaam veel druk uitoefent zoals de knieën of het achterhoofd zijn extra gevoelig en lopen dus meer kans om te maken te krijgen met decubitus.

Verschillende categorieën decubitus

Men spreekt over verschillende decubitus graden, hieronder lichten we dit verder toe.

De eerste categorie (graad) gaat over een niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Er is hierbij sprake van verkleuring van de huid, warmte, oedeem en ook verharding kan hierbij opspelen. Bij de tweede categorie gaat het over oppervlakkig defect van de opperhuid, wel of niet met aantasting van de huidlaag daaronder (de lederhuid). Het ziet er vaak uit als een blaar of een oppervlakkige ontvelling. De derde categorie is een huiddefect met schade of necrose van de huid en het onderliggend weefsel. Hierbij kan de schade zich uitstrekken tot aan het onderliggende bindweefsel. De laatste categorie, ook wel graad 4 genoemd, gaat over uitgebreide weefselschade of weefselversterf aan de spieren, aan het botweefsel of ondersteunende weefsels, en met of zonder schade aan de opperhuid en lederhuid. Er is een duidelijk verschil in de verschillende graden die bij decubitus vast worden gesteld. Iemand kan graad een hebben, maar ook graad vier. Een arts kan eenvoudig vaststellen waar iemand last van heeft door de huid goed te bekijken en te onderzoeken.