Dode vrouw ligt dagenlang ‘ongemerkt’ in huis vriend

In september heeft de schouw plaatsgevonden van de rechtbank in Breda inzake de verdachte dood van de vriendin van de 53-jarige J.K. in Geertruidenberg. J.K. wordt verdacht van moord, maar de rechtbankvoorzitter P. Kooijman voorziet een hoger beroep van de verdachte. Daarom zal heel de woning tot in detail op film vastgelegd, zodat er een onderbouwde conclusie getrokken kan gaan worden over het feit of het inderdaad mogelijk is dat de vriendin van J.K. dood in huis heeft gelegen, terwijl J.K. gewoon dagenlang in huis aanwezig is geweest zonder dat hij zou hebben gezien dat zijn vriendin dood in huis lag.

Gewurgd

De officier van justitie Ingeborg van Dorst denkt dat er iets heel anders is gebeurd. Zij heeft sterkte vermoedens dat de vriend van de overleden vrouw haar heeft gewurgd, nadat hij terugkwam van een kaartmiddagje. Uit sectie van het lichaam blijkt dat er een hoog gehalte alcohol aanwezig was in het bloed. Wat precies het tijdstip van overlijden was, is nog steeds onduidelijk. De officier van justitie kan slechts aangeven dat de moord of doodslag tussen 17 en 21 januari 2014 heeft plaatsgevonden. De broer van J.K. vond het stoffelijk overschot van de vrouw op 21 januari.

Onduidelijk

Het is dus een vreemd verhaal waar nog veel vraagtekens bij worden gezet. Er zijn geen overtuigende DNA-sporen ontdekt noch is het tijdstip van overlijden bekend. Daarom vindt de advocaat van de verdachte de bewijslast onvoldoende om J.K. aan te wijzen als dader, Robert van ’t Land. De reden waarom J.K. het lichaam van zijn vriendin niet ontdekte lag aan het feit dat ze in een kamer lag waar hij bijna nooit in kwam.

Pieter Baan Centrum

De officier van justitie kaart een paar verdachte omstandigheden aan: J.K. had een aantal zelfmoordpogingen gedaan na de moord, die volgens haar verdacht waren. Bovendien heeft hij in de tijd dat ze ‘weg’ was geen contact met haar proberen op te nemen. In het verleden heeft hij dat wel gedaan toen ze weg was. Helaas had in dit geval een goede inbraakbeveiliging haar waarschijnlijk niet behoed voor de dood. J.K. moet voor een psychiatrische rapportage naar het Pieter Baan Centrum.