Het dragen van heren ondergoed lijkt zo gewoon

Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat heren ondergoed dragen. Een man die geen ondergoed aan heeft onder zijn kleding wordt raar aangekeken en onhygiënisch gevonden. Vandaag de dag dragen heren voornamelijk heren ondergoed wegens onze schaamte voor onze geslachtsdelen en omdat we het hygiënische vinden. Toch is hier niet altijd sprake van geweest.

Vroeger droeg men namelijk vooral lendendoeken. Dit was vaak een doek die werd geboden om het lichaam, zodat men de geslachtsdelen van het lichaam niet kon zien. Lendendoeken werden al gedragen door holbewoners. Later droegen ook de oud Egyptenaren, Grieken en Romeinen lenden doeken.

Pas in de middeleeuwen begon men zich in laagjes te kleden, vermoedelijk heeft dit ook te maken met het koudere klimaat van Europa. Men moest zich wapenen tegen de kou en zich dus beter aankleden.

Onder hun kleding hadden vooral de rijkere personen nog andere kledingstukken aan. Mannen hadden dan vaak grote slobberbroeken aan, die heden ten daags vergeleken kunnen worden met korte broeken. Gedurende de middeleeuwen werden deze broeken wat kleiner en strakker en ontstond er heren ondergoed. Pas rond de 19de eeuw deed de onderbroek zoals wij die kennen zijn intree bij mannen, namelijk tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Toen deden de kortere onderbroeken zijn intreden, waardoor de soldaten meer bewegingsvrijheid krijgen.

Vandaag de dag is  ondergoed heren ook een modeverschijnsel geworden. Vooral de jeugd hecht er veel waarde aan wat voor heren ondergoed ze aan hebben. Het heren ondergoed wordt dan ook vaak boven de broek gedragen, zodat iedereen het ondergoed en vooral het merk kan bewonderen.