Dutch Design week Eindhoven

Jaarlijks vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. In deze week wordt er Nederlands design gepresenteerd tijdens het grootste designevent van het noorden van Europa dat plaatsvindt van 17 tot en met 25 oktober. Je kunt het werk bewonderen van meer dan 2.400 ontwerpers. Hier zijn geen sierkussens online van te koop, noch tafels die bij IKEA te koop zijn (afgezien van Piet Hein Eek die met IKEA een samenwerking is aangegaan). Het evenement trekt doorgaans ruim 250.000 bezoekers in binnen- en buitenland.

Jong talent

Je kunt niet enkel ontwerpen bewonderen, maar ook deelnemen aan experimenten en nieuwe ideeën bekijken. De hele week draait om design met het oog op de toekomst. Denk aan vernieuwende ontwerpen, experimenten en cross-overs. Vooral jong talent krijgt tijdens de Dutch Design Week de kans om zich te laten zien aan de buitenwereld en te ontwikkelen.

Activiteiten

Elk jaar wordt er ook een Dutch Design Award uitgereikt. Deze uitreiking, evenals de Graduation Show van Design Academy en de presentatie van Dutch Ivertuals en de exposities in het Klokgebouwd, trekken veel aandacht onder het publiek. Wat ook trekpleisters zijn, zijn Hallenweg, MU, Piet Hein Eek, Material Sense, Sectie C, Yksi, TAC en Kazerne. Voor de eerste keer speelt muziek tijdens de Dutch Design Week ook een rol. Je waant je op een festivalterrein met DDW Music. Elke dag vinden er optredens plaats op diverse plekken in Eindhoven. Deze optredens zijn gratis te bezoeken op vertoon van de Dutch Design Week passe-partout. De muziekstijlen die te horen zijn, zijn folk, indie, electronica en garage.

Geschiedenis

Het doel van de Dutch Design Week is om ontwerpers met elkaar in contact te brengen. De eerste Dag van het Ontwerp werd in 1998 gehouden. Hierna veranderde de naam in ‘de Week van het Ontwerp’ in 2002 en in 2005 werd dit de Dutch Design Week. In 2012 is het concept van de Dutch Design Week veranderd en wordt er elk jaar een nieuw thema geïntroduceerd. De publiekscampagne staat dan helemaal in het thema van dit gekozen thema.