Een echte Indonesische rijsttafel

Een echte Indonesische rijsttafel kun je eten bij etablissementen als het Javaans Eetcafé Groningen maar vaak denk je er niet aan zelf eens een Indische rijsttafel te maken. Het belangrijkste kenmerk van de Indische rijsttafel is dat er een hoop bijgerechten in één keer worden geserveerd. Je schept bijvoorbeeld eerst nasi, bami of rijst op en vervolgens schep je kleine lepels van de verschillende bijgerechten op. Een soort proeverijen. Hieronder een overzicht van de meest belangrijke bijgerechten van de typische Indische rijsttafel.

De witte rijst, bami of nasi

De beste rijst die je kunt nemen voor een rijsttafel is Surinaamse of parboiled tijd. Deze hebben een neutrale smaak. Wanneer je ook nasi wilt serveren kun je wat rijst extra koken, laat de rijst eerst helemaal afkoelen voordat je de nasi gaat bakken. Het maken van Bami i wat meer werk omdat je hier de juiste specerijen, groenten en vlees voor dient te hebben.

 Saté en loempia’s

In Nederland zijn dit misschien de twee meest ingeburgerde gerechten uit de Indonesische keuken. Satéstokjes met heerlijke satésaus mogen dan ook niet ontbreken bij een Indonesische rijsttafel. Saté is gemakkelijk te maken wat het een handig gerecht maakt. Ook loempia’s mogen natuurlijk niet vergeten worden, deze kun je misschien het beste diepgevroren kopen bij een speciaalzaak. Het zelf maken van loempia’s is een tijdrovend werkje wat niet voor iedereen weggelegd is!

De koude bijgerechten

Bij de Indonesische keuken horen ook koude bijgerechten, denk dan aan de atjar tjampoer. De meeste mensen kopen dit kant-en-klaar maar dit is ook erg gemakkelijk zelf te maken. Rasp wat witte kool, wortel en snipper een ui en meng dit met at azijn en suiker en je atjar tjampoer is klaar! Ook kroepoek is ideaal voor bij een rijsttafel.