De Europese standaard voor de zonnebrillen (EN1836)

Er zijn 3 belangrijke standaarden voor de zonnebril. De bekendste is daarbij de standaard voor bescherming van de zonnebril tegen de UV-straling; er zijn echter nog andere normen met andere eisen. Een wereldwijde ISO-norm bestaat er nog niet, maar er zijn in 2004 echter wel pogingen gedaan om een dergelijke norm te introduceren. Deze pogingen hebben geleid tot een respectievelijke ISO-normcommissie, subcommissie, technische commissie, en een aantal werkgroepen. Er is echter een Europese standaard voor de Nederlandse zonnebrillen. Deze standaard gaan we nu verder uitleggen.

De Europese standaard: EN1836

Vanaf 2009, geeft de Europese CE-markering aan dat de zonnebrillen tegenwoordig een veilig niveau voor bescherming tegen de zon hebben.
Er is ook een nieuw Europees standaard die brillen in verschillende categorieën indeelt en u zo de beste zonnebril kun vinden, deze heet:
•    EN 1836: 2005
Deze Europese norm heeft vier transmissie cijfers:
•    “0” wegens onvoldoende UV-bescherming;
•    “2” voor voldoende bescherming UHV;
•    “6” voor een goede UHV bescherming;
•    “7” voor “volledige” bescherming UHVV, wat betekent dat er niet meer dan 5% van de 380 nm straling wordt doorgelaten.
Producten die aan de standaard voldoen krijgen een CE-markering. Er is geen beoordeling over de transmissie voor een straling tot 400 nm ( “UV400”), zoals dit wel een vereiste is in andere landen zoals de VS. Aanbevolen door deskundigen werd se huidige norm, EN 1836:2005, voorafgegaan door de oudere normen EN 166: 1995 (Persoonlijke oogbescherming -Specificaties), EN167: 1995 (Persoonlijke oogbescherming – optische beproevingsmethoden) en EN168: 1995 (Persoonlijke oogbescherming – Niet-optische beproevingsmethoden), die in 2002 werden gepubliceerd als een samengevoegde standaard onder de naam EN 1836: 1997 (waarvan twee amendementen werden inbegrepen). In aanvulling op het filteren, bevat de standaard ook eisen voor de minimale robuustheid, etikettering, materialen (niet-toxisch voor contact met de huid en niet brandbaar) en verbod op uitsteeksels (om schade bij het dragen van de zonnebril te vermijden).

Categorieën van EN1836: 2005

De EN1836: 2005 norm verdeeld ook de zonnebrillen op basis van de doorlatendheid(transmissie) van de UV-straling. Categorieën voor de Europese standaard, die verplicht op de frame gemarkeerd moeten worden:
• categorie 0: 80% -100% transmissie – voor mode, gebruik binnenshuis of bewolkte dagen
• categorie 1: 43% -80% transmissie – lage blootstelling aan de zon
• categorie 2: 18% -43% transmissie – medium blootstelling aan de zon
• categorie 3: 8% -18% transmissie – sterke helderheid, licht gereflecteerd van water of sneeuw
• Categorie 4: 3% -8% transmissie – intense zonneschijn voor hoge bergen, gletsjers; niet voor gebruik tijdens het rijden of op de weg.

Welke zonnebril moet u nu bedrukken?

Uiteindelijk willen wij u een advies geven voor het bedrukken van een zonnebril. Er zijn vele soorten zonnebrillen met elk haar eigen bescherming tegen de zon. De zonnebril die u kunt bedrukken en die de juiste prijs-kwaliteit verhouding kent is de Sun Ray zonnebril van brillenman. Deze zonnebril is een categorie 3 zonnebril en laat dus weinig straling door. Ideaal voor uw promotie dus!
Mocht u nog enige vragen hebben dan kunt u ons altijd bellen of mailen:
Tel: +31(0)35-6956000
Mail: sales@zintuig.nl