Financieel management: effectieve tips!

Ondernemers zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen, inkopen, aanbieden en toepassen van producten, diensten en concepten. De passie en betrokkenheid van de ondernemer is een belangrijke succesfactor, echter heeft de ondernemer niet voldoende grip op de invloed van hun activiteiten op de financiële resultaten en geldstromen van het bedrijf. Het financieel management heeft daarom vaak geen gezonde continuïteitsbasis. In dit artikel wordt besproken waarom financieel management van belang is voor elke ondernemer en hoe een ondernemer hierin advies kan krijgen.

Waarom financieel management?

Een ondernemer heeft vaak vragen als: Wat zijn onze inkomsten en uitgaven? Waar blijft het geld? Hoe meten we geld? Hoe prognosticeren we geld? Waartoe dienen financiële rapportages, als de resultatenrekening en de balans? Hoe interpreteren we die cijfers? Wat is een begroting en hoe komt die tot stand? Vragen waar men kennis en inzicht voor nodig heeft om deze te kunnen beantwoorden. Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen hoe uw werk bijdraagt aan het succes van de onderneming. Ook moet u het een en ander van financieel management afweten om de bijdrage van een werknemer of afdeling te optimaliseren. Het is belangrijk om de belemmering van kans op succes te voorkomen!

Een externe financiële manager

Het financieel management moet tot in de puntjes zijn geregeld. Wanneer een ondernemer zelf niet voldoende tijd heeft om hier mee bezig te zijn, maar wel wilt blijven ondernemen, is het verstandig om een parttime controller in te schakelen. Deze controller kan uw werk uit handen nemen wanneer dit nodig is. Daarnaast kan deze externe partij in kort bestek concrete verbeteringsvoorstellen doen. Ook zal hij zich proactief opstellen en problemen helpen te voorkomen. Op deze manier bent u verzekerd van goed financieel management. Een externe partij zoals BincQ heeft de experts in huis die u kunnen adviseren en ondersteunen op financieel gebied.