Gezonde Voeding Goed Voor lichaam En Geest

Verbrandingsmotor

We eten omdat ons lichaam daarom vraagt. Logisch, als we geen calorieën meer binnen zouden krijgen dan gaat het snel bergafwaarts met onze gezondheid. Ons lichaam heeft een sterke motor die minimaal drie keer per dag moet tanken om meters te kunnen blijven maken.

 Schone brandstof

De overheid eist de laatste jaren steeds meer dat onze gouden koe schoner wordt. De uitstoot van schadelijke stoffen moet zoveel mogelijk worden beperkt omdat het slecht is voor de volksgezondheid en het milieu. Redelijkerwijs zou je zeggen dat wij ons lichaam ook voorzien van schone brandstof in de vorm van gezonde voeding.

 E-nummers en geraffineerde koolhydraten

Er zijn voor ons geen wettelijke eisen die ons vertellen wat we moeten eten. Gelukkig maar, het moet natuurlijk niet gekker worden, er zijn al genoeg wetten en regeltjes die onze vrijheden beperken. We kunnen zelf bepalen wat we eten en dat moet zo blijven. De voedingsmiddelen industrie stuurt ons zonder dat we dat direct door hebben een bepaalde kant op. Door middel van reclames, loopt het water ons uit de mond bij weer zo’n heerlijk wereld gerecht. Makkelijk en vooral snel klaar te maken en zeer smaakvol. Het nadeel van deze gerechten is dat ze boordevol zitten met slechte (geraffineerde) koolhydraten en E-nummers. Geraffineerde koolhydraten zijn suikers die een chemische behandeling  hebben ondergaan waardoor alle vezels en vitaminen zijn verdwenen. Het gevolg is dat ons lichaam een aanslag gaat plegen op het immuunsysteem om deze suikers te verteren. Dit heeft weer het gevolg dat we vatbaar worden voor ziektes. E-nummers worden in voedingsproducten verwerkt om het langer houdbaar te maken en extra smaak toe te voegen. Het gevolg hiervan kan zijn dat we, vaak zonder het te weten een voedselallergie ontwikkelen, welke vaak pas na jaren wordt ontdekt.

 Geen e-nummers  en geraffineerde koolhydraten

Helemaal geen e-nummers en geraffineerde koolhydraten gebruiken is bijna onmogelijk. Ze zitten bijna overal in en met overal bedoel ik kant en klaar maaltijden, snoep, chips, frisdranken. Ook veel zogenaamde gezondheidsdrankjes zitten vol met geraffineerde koolhydraten en e-nummers. Wat moet  je dan kopen om gezonder te eten enz.

 Verse producten

Als je  boodschappen gaat doen, focus je dan zoveel mogelijk  op verse producten. Verse groenten, Aardappelen, zilvervliesrijst, Fruit, Vlees bij de echte slager.

 Minder snoepen

Verse noten is een goed alternatief! Amandelen zijn rijk aan vitamine E, calcium, fosfor, ijzer, en magnesium. Walnoten verminderen de kans op hart en vaat ziekten. Pecannoten zijn zeer smaakvol en rijk aan vitaminen. Cashewnoten zijn een bron van ijzer en zijn essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Elke dag een handje rauwe noten doet wonderen! In kant en klaar sauzen zitten ook veel e-nummers. Je kunt ook zelf smaakvolle en gezonde sauzen maken.

 Dranken (Frisdrank)

We gaan je niet de geneugten des levens ontnemen, een lekker pilsje of wijntje op zijn tijd is leuk en lekker. Feit is wel dat er in heel veel drankjes mega veel suikers zijn  en e-nummers zijn toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te verhogen. Heel veel (zogenaamd) gezonde en energie bevorderende frisdrankjes puilen letterlijk uit van geraffineerde suikers  en e-nummers! Een gezond alternatief voor frisdrank is bijvoorbeeld Holy Soda, hier zijn geen suikers kunstmatig aan toegevoegd en het bevat ook geen e-nummers. Er zijn meerdere  fruitdrankjes te koop zonder toegevoegde suikers en e-nummers die niet zolang houdbaar maar erg smaakvol zijn. Lees altijd de etiketten op de producten om te kijken wat er nu eigenlijk inzit.

 Voeding en ons brein

Depressie is in de westerse wereld ziekte nummer 1. Depressie veroorzaakt veel leed, niet alleen voor degene die hieraan lijdt maar ook aan de mensen eromheen. Als je depressief bent dan is de kwaliteit van leven enorm afgenomen. Er kunnen veel oorzaken aan ten grondslag liggen. Uit onderzoeken is gebleken dat voeding een bron kan zijn van depressieve klachten en andere psychische aandoeningen. Nog steeds is bij de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen zoals depressie, voeding een onder-erkende factor. Er zijn zelfs onderzoeken geweest over voeding en crimineel gedrag. Het blijkt namelijk dat voeding het gedrag kan beïnvloeden in zowel positieve als negatieve zin! Niet alleen onze fysieke gesteldheid maar ook ons geestelijk welzijn is sterk afhankelijk van voeding.

Voedingsmiddelen industrie

De wereld bevolking neemt nog steeds toe, aan het eind van deze eeuw zijn er naar verwachting 10 miljard mensen op deze aardkloot. De voedingsmiddelen industrie maakt overuren om te zorgen dat de voedselproductie zoals  graanoogsten, vlees enz versneld kunnen worden. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald om gewassen en vlees sneller te laten groeien. Hierbij worden chemische processen gebruikt die lang niet altijd onze gezondheid ten goede komen. Iedereen kent inmiddels wel  de term plofkip maar ook andere vleessoorten worden met hormonen behandeld om het groeiproces te versnellen. Ook graan wordt steeds meer gemanipuleerd om sneller te groeien.

 Gezonde keuze

Wees je meer bewust wat je op je boodschappenlijstje zet. Kijk kritisch wat er op de verpakking van voedingsmiddelen staat en koop zoveel mogelijk verse producten. Neem in plaats van tarwebrood eens speltbrood. Speltgraan is een oergraan  en voedzamer dan tarwe, het helpt hongergevoelens langer uit te stellen en past daarom ook uitstekend in een dieet om af te vallen.  Heb je last van een tarwe intolerantie dan is speltbrood een zeer goed alternatief.

 Het roer om

Er zijn meerdere redenen te verzinnen om je voedingspatroon te veranderen. De meeste mensen veranderen van eetpatroon om af te vallen of men wil een gezond sportdieet. Voeding kan dus ook een positieve invloed hebben op onze psychisch welzijn. Wil jij ook het roer omgooien en gezonder en positiever door het leven?

http://www.maak-je-leven-gezonder-en-leuker.nl/dieten-gezonde-voeding/