Het verschil in afzuigkappen

Als je het verschil in afzuigkappen weet, kun je de beste variant kiezen voor in jouw keuken. Het is belangrijk om te kijken wat je nodig hebt, aangezien er heel veel verschillende te krijgen zijn. Heb je bijvoorbeeld een afzuigkap met of zonder afvoer nodig? En wat zijn de maximale afmetingen die er in je keuken passen? Dit zijn vragen die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je een aan een aankoop begint.

Met of zonder afvoer?

Het grootste verschil in afzuigkappen zit hem in de afvoer. Sommige voeren de lucht af naar buiten door middel van een gat in de muur of het plafond, en anderen gebruiken een filter om de lucht in de keuken schoon te maken. Wanneer je in een flat woont, moet je wel een afzuigkap met filter gebruiken, omdat je niet in staat zult zijn om een gat in het plafond of de muur te maken. Ook in sommige rijtjeshuizen is dit onmogelijk. Beide varianten hebben hun voor, – en nadelen. Met afvoer is krachtiger en efficiënter, maar zonder afvoer is een stuk goedkoper.

Design en locatie

Afzuigkappen kunnen op verschillende plekken in de keuken geïnstalleerd worden. In het plafond, aan de muur, en bijvoorbeeld ingebouwd in een keukenkastje. Daarnaast zijn er veel designs beschikbaar, voor ieder keukenontwerp is er wel een bijpassende afzuigkap te vinden. Maar je moet geen keuze maken die enkel is gebaseerd op het uiterlijk. Ga altijd na hoeveel kracht een afzuigkap heeft wat de maat is die je nodig hebt. De kracht van een afzuigkap bepaalt hoeveel geluid deze maakt. Als je niet veel kookt, is het niet nodig om een hele krachtige variant aan te schaffen. Bekijk alle varianten op afzuigkap.nl

Installatie en onderhoud

Omdat er verschil is in afzuigkappen, is er ook verschil in onderhoud en installatie. Een afzuigkap zonder afvoer heeft een filter die ongeveer één keer per jaar vervangen dient te worden. Ook is deze makkelijker te installeren omdat het enkel maar aan het plafond of de muur geschroefd hoeft te worden. Een afzuigkap met afvoer vereist minder, maar complexer, onderhoud, en is ook lastiger om te installeren. Er moet een gat geboord worden waarin vaak leidingen geplaatst moeten worden om de lucht door af te voeren naar buiten.