Informatie over de daas (steekvlieg)

De daas als biologische diersoort

Ze hebben de kenmerken van vliegen maar ook van bijen of wespen. Dazen. Taxonomisch gezien zijn dazen een biologische familie die tot de orde van de tweevleugeligen horen. De Latijnse naam van dazen is tabanidae. In de volksmond wordt de daas ook wel bij de naam ‘steekvlieg of ‘brems’ genoemd. Over de hele wereld zijn zo’n 8000 soorten bekend, waarvan er in Nederland een 35-tal voorkomen. Vaak zijn de specifieke namen van dazen, in de Nederlandse taal, afgeleid van het soort vee waarbij ze gesignaleerd worden, zoals de ‘runderdaas’ of ‘paardendaas’.


Het uiterlijk van de daas

Het uiterlijk van de daas is zeer typisch. Ze hebben een afgestompt lichaampje en de kleur van de daas glanst meestal paarsblauw-achtig terwijl het lichaampje bij natuurlijk licht vooral bruintinten heeft. De facetogen van dazen zijn relatief groot en de kleur ervan glanst dikwijls in een boventoon van rood. De antennes van dazen zijn vergelijkbaar met die van houtvliegen.


De natuurlijke habitat van de daas

Veelal is de natuurlijk habitat van dazen een vochtig schaduwrijk gebied. Maar ze maken ook hun vaste vliegtocht door het weideveld en zijn ook steevast te vinden bij nectarrijke planten. Ze leggen eitjes in grote getalen waardoor soms dazenplagen ontstaan. De larven van dazen ontwikkelen zich meestal langs modderpoelen in moerasachtige gebieden.


Dazen steken in tegenstelling tot horzels

Welhaast iedereen kent het vervelende gevoel van een daas die u tijdens een vakantiemoment, terwijl u bijvoorbeeld onder een boom staat, probeert te steken. De kans is groot dat het een vrouwtjesdaas is omdat deze volgens onderzoekers het meest agressief zijn wanneer ze geïrriteerd raken. Dazensteken kunnen erg pijnlijk zijn omdat de dazen relatief hard bijten met hun mond vol tandjes. Daarom is het raadzaam zich hierop voor te bereiden wanneer u daasrijk-gebied betreed. Dit kan op velerlei wijzen.