Voor jezelf beginnen: overname en financiering

Nederland is een echt ondernemersland, jaarlijks starten meer dan 120.000 Nederlanders een eigen bedrijf. Een interessant alternatief voor het starten van een onderneming is een bestaand bedrijf overnemen. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, zo heb je direct een vaste klantenkring, beschik je gelijk over ervaren personeel en hoef je niet een volledig nieuw merk op te bouwen.

Het vinden van een bedrijf.
Jaarlijks worden er in Nederland maar liefst 15.000 bedrijven te koop aangeboden.  Dit kan om uiteenlopende redenen worden gedaan, zo kan er soms binnen de familie geen opvolger worden gevonden, wil de huidige ondernemers gewoon iets nieuws gaan doen of krijgt hij/zij te maken met ziekte. Op het internet zijn verschillende platforms te vinden waar kopers en verkopers van bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. Vaak kun je hier als geïnteresseerde gericht zoeken op regio, branche en omzet. Ook kun je er vaak voor kiezen om een koopprofiel te plaatsen, hierin geef je aan waarnaar je exact op zoek bent. Zodra je als ondernemer in spé een bedrijf ziet waarin je geïnteresseerd bent neem je contact op en kunnen de onderhandelingen beginnen.

Financiering
Het betalen van een onderneming doe je vaak met een mix van verschillende financiële producten: eigen vermogen, een lening van de bank, een lening bij een familielid etc. Vaak wil de bank wel dat je zelf eigen vermogen inlegt omdat je op deze manier aantoont vertrouwen in je eigen plannen te hebben. Daarnaast heb je als ondernemer een buffer om op terug te vallen wanneer het wat minder met je onderneming gaat.

Helaas is het in deze tijd erg lastig om aan financiële middelen te komen. Gelukkig betekent dit niet dat je dan maar geen onderneming kunt starten/overnemen. Er bestaan namelijk verschillende overheidsregelingen die potentiële ondernemers ondersteunen. Zo kan de overheid met de Borgstelling MKB Kredieten voor je garant staan wanneer je de bank te weinig zekerheden kunt bieden. Daarnaast heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen waarmee ze ondernemers een duwtje in de rug probeert te geven. Zo kunnen ondernemers die zich bezighouden met de ontwikkeling van een technologisch nieuw product of proces in aanmerking komen voor de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk, oftewel WBSO. Deze innovatiesubsidie kun je aanvragen bij Agentschap NL. Houd er wel rekening mee dat je de WBSO-subsidie mimimaal één maad voordat de werkzaamheden beginnen dient aan te vragen.

Dus ben je van plan om voor jezelf te beginnen, overweeg dan zeker eens bedrijfsovername. Mocht je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken, geef je droom dan niet direct op en zoek uit of je misschien wel in aanmerking komt voor overheidsregelingen of subsidies