Kleinste huis te klein voor hypotheek

Het kleinste huis van de wereld staat in Londen in de chique straat Richmond Avenue. De eigenaren van dit schattige huisje zijn Nederlanders, maar ze lopen tegen een probleem aan. Ze willen het huisje namelijk verkopen, maar de mogelijke kopers krijgen hiervoor geen hypotheek rond. Ze hebben het al bij verschillende banken geprobeerd, maar niemand wil hen een hypotheek van 344.000 euro verstrekken voor een woning van slechts 12,8 vierkante meter.

The Small House

In vroegere tijden diende het smurfenhuisje aan de chique straat in de wijk Barnsbury in Londen als een soort schuur. De Nederlandse projectontwikkelaar Schipper Bosch uit Amersfoort heeft het schuurtje helemaal omgebouwd tot goed bewoonbaar huis waar je zelfs een gezin met drie kinderen in kwijt kan. Het minihuisje is zo economisch ingedeeld dat zoveel mensen hier prima in kunnen leven. Veel onderdelen van het huis hebben een dubbele functie, zoals het aanrecht dat ook een traptrede is, het bed dat bovenin de huiskamer zweeft en uitklapbare stoelen, tafels en bedden. In de wijk betaal je gemiddeld zo’n 2,3 miljoen euro. Het is dus niet gek dat het huisje van nog geen 3,5 ton in trek is bij potentiële kopers en er al veel bekijks is geweest. Honderden mensen hebben al belangstelling getoond, zowel omdat ze geïnteresseerd zijn als uit nieuwsgierigheid. Op social media is dus al veel gebruikt om selfies met het kleinste huisje ter wereld op te posten, wat in Londen bekend staat als ‘The Small House’. Een voordeel hiervan is dat het naar verwachting niet inbraakgevoelig is, omdat je er niet veel spullen in kwijt kan en je bijna elke hoek van het huisje kunt zien. Een deurdranger of alarmsysteem is dus waarschijnlijk overbodig.

Problemen met financiering

Hoewel de belangstelling dus groot is, blijkt iedereen problemen te hebben met het afsluiten van een hypotheek voor het woninkje. Hypotheekverstrekkers berekenen de hypotheek namelijk meestal op basis van het woningoppervlakte en dat is dus heel weinig met dit huisje, zegt Joris Jan Voermans van Schipper Bosch. Ze zitten met de handen in het haar en weten niet wat te doen. Het meeste wat kopers voor elkaar hebben gekregen is een gedeeltelijke financiering, maar dat houdt dus wel in dat de nieuwe eigenaren zelf veel geld moeten inleggen. Vijf mensen zijn op dit moment serieus geïnteresseerd in The Small House en men denkt het huis te kunnen verkopen aan iemand uit deze groep.