Koffie stremt groei borstkankercellen

Koffie blijkt niet alleen goed te zijn voor je concentratie in de ochtend, maar zou ook de groei van een tumor kunnen stremmen. Vrouwen die met tamoxifen behandeld worden zouden al helemaal aangeraden moeten worden regelmatig een bakje koffie te drinken, omdat het de kans verkleint dat de kanker terugkeert.

Onderzoek

Onder meer de Lund Universiteit uit Zweden en de University of Bristol uit Engeland hebben hier onderzoek naar gedaan en kunnen deze bevindingen bevestigen. Het onderzoek was gericht op proefpersonen, maar er werd ook gekeken naar borstkankercellen in het lab. Men kan met zekerheid zeggen dat voeding, en met name in dit geval koffie, een grote invloed heeft op de kans om borstkanker te krijgen of de terugkeer ervan.

Koffie en tamoxifen

De onderzoekers hebben 1090 vrouwen met borstkanker gevolgd, waarbij gekeken werd naar de koffieconsumptie. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de tumors van vrouwen die minimaal twee kopjes koffie per dag dronken beduidend kleiner waren dan de tumoren van vrouwen die geen of minder koffie dronken. Ook was de kans dat de kanker terugkwam kleiner. Daar komt bij dat koffiedrinkende vrouwen tumoren hadden die niet zo hormoongevoel waren als dat van de niet-koffiedrinkers. Van deze hele groep vrouwen werd ook gekeken wie het medicijn tamoxifen voorgeschreven kreeg. Dit was bijna de helft van de groep, 500 vrouwen. Dit medicijn blijkt ook een positieve werking te hebben op de remming van kankercellen. De onderzoekers hebben gekeken wat er gebeurde als de borstkankercellen gevoed zouden worden met koffiezuur en cafeïne en de resultaten waren overtuigend: de kankercellen deelden beduidend langzamer en stierven ook eerder. Wanneer de patiënt ook nog eens behandeld werd met het medicijn tamoxifen leken de cellen nog langzamer te delen en eerder te sterven.

Ga koffie drinken

Uit het wetenschappelijk onderzoek kan met zekerheid de conclusie getrokken worden dat de het drinken van koffie ervoor zorgt dat borstkankercellen zich minder snel ontwikkelen en zelfs eerder sterven. Vrouwen met borstkanker of vrouwen die borstkanker hebben gehad: koop regelmatig een pouch koffiebonen en ga lekker leuten! Het kan wellicht je leven redden.