Moto G: De zakelijke smartphone van 2014?

De Moto G lijkt op veel vlakken op de in Amerika uitgebrachte Motorola Moto X, maar kost slechts een fractie van de prijs. Een Moto G kopen is via Amazon in Nederland al mogelijk vanaf 169 euro voor de 8GB en de 16GB versie is beschikbaar vanaf 199 euro. Bij een Moto G abonnement betaal je in vergelijking met de concurrentie maandelijks ook een stuk minder en in bijna alle gevallen ontvang je het toestel geheel gratis.

Moto G: Veel hardware voor weinig

Door de lage kosten is de Moto G een zeer geschikte smartphone voor de zakelijk markt, maar is de hardware wel krachtig genoeg om aan alle eisen te voldoen? Laten we daarvoor eens kijken wat Motorola ons met de Moto G kan bieden.

Android 4.4 KitKat
Momenteel draait de Moto G nog op Android 4.3 Jelly Bean, echter heeft Motorola al te kennen gegeven dat de Android 4.4 KitKat update er op zeer korte termijn aan zit te komen. Dat is goed nieuws voor kleine zakelijk gebruikers die graag willen updaten naar de nieuwste Android versies, maar niet de hoofdprijs willen betalen voor een Galaxy S4, Galaxy Note 3, HTC of iPhone 5S. De Android 4.4 KitKat update kan momenteel slechts op enkele smartphones gevonden, waaronder de Nexus 4 en Nexus 5, en zal pas in het eerste kwartaal van 2014 op de smartphones van de concurrentie draaien. Daarnaast moeten we niet vergeten dat Motorola in handen is van Google, waardoor de Moto G de komende 18 tot 24 maanden bijna onmiddellijk de laatste updates mag verwachten.

Het Android 4.4 KitKat besturingssysteem introduceert een nieuwe versie van Google Now, een intelligente persoonlijke assistent die zakelijke gebruikers kan hebben bij bepaalde taken en je altijd op de hoogte wordt gehouden van de laatste agenda punten. In de praktijk kan Google Now je bijvoorbeeld informeren of er een file staat op de weg naar je werk/huis, weer informatie, toekomstige afspraken en nog een hoop.

Hardware
De Moto G beschikt niet over de allersnelste hardware, maar dat is gezien de prijs ook geen verassing. Het 4,5-inch scherm is echter wel één van de grote pluspunten, want dankzij de resolutie van 1280 x 720(p) is het scherm nog scherper dan het Retina-scherm van de iPhone 5, iPhone 5S en iPhone 5C. Onder de motorkap vinden we een zeer behoorlijk quad-core Snapdragon 400 processor (Cortex-A7) geklokt op 1,2-Ghz, 1GB aan werkgeheugen en een Adreno 305-gpu voor grafische taken. Deze chip is te vergelijken met de processor die we vinden in de HTC One Mini of de Galaxy S4 Mini, die beide aanzienlijk duurder zijn dan de Moto G. Mocht je al gebruik willen maken van 4G dan ben je bij de Moto G helaas niet aan het juiste adres, want de chipset ondersteunt alleen 3G, hoewel je met een 4G abonnement natuurlijk zonder problemen mobiel kan internetten op de smartphone.