Patiënten met alvleesklierkanker hebben meer overlevingskans in een gespecialiseerd ziekenhuis

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten die er zijn. Behalve dat er onderzoek gedaan wordt in controlled environments naar de oorzaak van de kanker soort, wordt er ook onderzocht wanneer patiënten de meeste overlevingskans hebben. In dit onderzoek is nu een doorbraak: uit onderzoek van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven is gebleken dat patiënten die direct na de diagnose door worden gestuurd naar een specialistisch ziekenhuis meer kans hebben op overleven.

Operatie als enige behandeling

Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van de landelijke cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland op basis van de Nederlands Kanker Registratie. Uit die cijfers is gebleken dat patiënten die de diagnose alvleesklierkanker krijgen in een niet-gespecialiseerd ziekenhuis minder vaak een operatie krijgen. Dit terwijl een operatie de enige behandeling is waarmee alvleesklier kanker kan worden genezen en alvleesklierkanker patiënten die een operatie hebben ondergaan gemiddeld twee keer zo lang leven. Helaas is de kans op genezing voor patiënten met alvleesklierkanker nog altijd klein, maar de ziekenhuizen zijn optimistisch. Door onderzoeken en innovatieve nieuwe technieken wordt komt de kans op genezing voor alle alvleesklierpatiënten steeds dichtbij.

Doorsturen of overleggen

Hoe het komt dat alvleesklierkanker patiënten een betere overlevingskans hebben in gespecialiseerde ziekenhuizen licht voor de hand: de artsen hebben simpelweg meer kennis en ervaring met de ziekte. Dat het zulke schokkende cijfers op zou leveren hadden de onderzoekers uit het Catharina ziekenhuis niet verwacht. Om die reden pleitten de onderzoekers ervoor dat alle patiënten die de diagnose alvleesklierkanker krijgen automatisch doorgestuurd worden naar een ziekenhuis of centrum die gespecialiseerd is in alvleesklierkanker. Dat zijn er in Nederland in totaal negentien. Als het doorsturen van patiënten niet mogelijk is, moet de patiënt op zijn minst worden doorgesproken met een arts uit een specialistisch centrum. Hopelijk kunnen zo de verschillen in de overlevingskansen van de patiënten met alvleesklier kanker kleiner worden gemaakt en overleven meer mensen deze verschrikkelijke ziekte.