Uw rechten in een taxi

Dagelijks worden er in Nederland duizenden taxiritjes gemaakt. In 99 procent van de gevallen verloopt dat zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat er onenigheid ontstaat tussen de taxichauffeur en zijn passagier. Het is daarom handig de regels en uw rechten in een taxi te kennen.

Legale taxi herkennen

Een legale taxi is altijd duidelijk herkenbaar. Zo zijn alle taxi’s verplicht een blauw nummerbord te dragen en moeten chauffeurs altijd hun chauffeurskaart bij zich dragen. Daarnaast moet – zowel van buiten als van binnen – de tariefkaart zichtbaar zijn. De passagier moet  kunnen zien hoe veel de rit gaat kosten. Een taxi waarbij een van deze elementen mist, kan illegaal zijn. Dat betekent dat de chauffeur wellicht geen licentie heeft of dat u te veel betaalt voor de rit.

Tot slot moet de chauffeur aan het einde van de rit een taxibon mee kunnen geven waarop onder meer de naam van zijn bedrijf, het nummerbord van de taxi en de ritprijs staan.

Taxirit weigeren

U mag als klant natuurlijk altijd een taxirit weigeren als die u aangeboden wordt. De taxichauffeur mag dit normaal gesproken niet: hij is verplicht iedereen toe te laten in zijn taxi. Uitzonderingen hierop zijn als de passagier agressief gedrag vertoont of als de taxichauffeur al meer dan twee uur aan een stuk door aan het rijden is. Doorgaans is het zo dat u niet geweigerd zal worden: ook kleinere taxicentrales als bijvoorbeeld Taxi Hoofddorp of Taxi Bloemendaal staan 24 uur per dag voor u klaar.

De kosten van de rit

Er zijn in Nederland regels voor de tarieven die taxicentrales mogen hanteren. Die zijn in heel Nederland hetzelfde. Zo gelden er maximale instaptarieven (2,89 euro), kilometertarieven (2,12 euro) en tijdtarieven (0,35 euro per minuut). Op de meter in de taxi moet u bovendien kunnen zien of deze tarieven niet overschreden worden. Chauffeurs mogen wel extra toeslagen rekenen voor bijvoorbeeld het dragen van koffers, maar de prijs hiervan moet voor de rit zijn afgesproken.

Wanneer u deze rechten in het achterhoofd houdt, zou een taxirit geen problemen moeten opleveren. Mocht dit door andere omstandigheden toch het geval zijn, kunt u altijd een klacht indienen, per brief of per telefoon.