Triggerpointtherapie: een doorbraak in pijn behandeling

De populariteit van triggerpointtherapie is de laatste jaren fors toegenomen.  Behandeling van triggerpoints wordt steeds vaker met succes ingezet om uiteenlopende pijnklachten te verhelpen. Toch weten veel mensen met pijn en zelfs professionele zorgverleners lang niet altijd wat triggerpoints zijn en wat triggerpoint behandeling inhoudt. Dit artikel tracht meer helderheid te brengen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof overgevoelige plekken ontstaan. Op zo’n plek spannen de onderdeeltjes van de spier zich heel hard aan vanwege zuurstoftekort. Ook hopen afvalstoffen zich op en kleven spieronderdeeltjes samen waardoor een verdikking ontstaat. Als je deze plek van buitenaf aanraakt is er een verharding in de spier te voelen zo groot als een erwt. Als gevolg van deze aanspanning wordt er trek uitgeoefend op de rest van de betrokken spiervezels. Dit is voelbaar als een strakke band en het resultaat is een stijf gevoel in de spier. Bij flinke druk op een triggerpoint kan de herkenbare pijn opgewekt worden, dan wel lokaal of elders in het lichaam. Triggerpoints geven namelijk niet alleen lokaal pijn, maar stralen vaak pijn uit naar andere plekken in het lichaam.

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints in een spier ontstaan door overbelasting, stress, een val , een slechte houding ofwel in alle situaties waarin een spier fors wordt belast.  Als gevolg van de overbelasting ontstaat lokaal een zuurstof tekort. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij die ervoor zorgen dat de spier zich plaatselijk sterk gaat aanspannen: het triggerpoint ontstaat. Het blijkt dat mensen met een zittend leven een groter risico hebben op triggerpoints dan mensen die veel bewegen. Ook speelt de aanwezigheid van emotionele spanning een belangrijke rol. Iemand die op het moment van de lichamelijke overbelasting last had van stress heeft een grotere kans op de ontwikkeling van pijn door triggerpoints. Andere factoren die een rol spelen zijn slecht slapen, onvolwaardige voeding en roken.

Triggerpoints veroorzaken uitstralende pijn

Elke spier in het lichaam kan één of meerdere triggerpoints bevatten. Triggerpoints ontstaan op vaste plekken in het lichaam die bij iedereen gelijk zijn. Kleinere spieren, bijvoorbeeld in onderarm of bij de elleboog, kunnen slechts één triggerpoint bevatten. De grotere spieren bevatten vaak twee of meer triggerpoints. De monnikskapspier kan wel  zeven triggerpoints hebben. Elk triggerpoint heeft een eigen uitstralingsgebied. Een triggerpoint in de onderdoornspier op het schouderplad veroorzaakt bijvoorbeeld pijn die doortrekt tot in de arm en hand. Een triggerpoint in de monnikskapspier kan hoofdpijn veroorzaken. Het is niet exact bekend hoe de uitstralende pijn van triggerpoints ontstaat. Waarschijnlijk wordt er trekspanning via de fascie (bindweefsel dat in en om alle spieren, gewrichten, botten, zenuwen, bloedvaten en organen zit) doorgegeven. De fascie is voor te stellen als een elastiek: wanneer op één plek het elastiek wordt samengetrokken en verkort, zal de spanning in de rest van het elastiek toenemen. Vaak geven diepere spieren een grotere uitstralende pijn dan meer oppervlakkige spieren. Ter illustratie: de grote bilspier ligt vrij oppervlakkig en triggerpoints in deze spieren geven pijn in de bilregio. De kleine bilspier ligt een stuk dieper. Triggerpoints in deze spier kunnen uitstraling geven tot aan de enkel.

Welke pijn kan door triggerpoints ontstaan?

Pijn door triggerpoints kan overal in het lichaam ontstaan. Klachten die frequent met triggerpoints samenhangen zijn hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, kaakpijn, schouderpijn, bilpijn, heuppijn, kniepijn, liespijn, tintelingen in handen of voeten en sportblessures. Ziektebeelden waarbij triggerpoints vaak een rol spelen zijn carpaal tunnel syndroom, piriformis syndroom, ischias, fasciitis plantaris, tenniselleboog, hielspoor, RSI, shin splint, tendinitis, whiplash en frozen shoulder. Wanneer iemand pijn heeft door de aanwezigheid van triggerpoints spreekt men ook wel van een myofasciaal pijn syndroom. Deze term komt van myo= spier en fascie=bindweefsel. Over het algemeen wordt de diagnose myofasciaal pijn syndroom ofwel MPS nog niet door artsen en specialisten gesteld. Te vaak wijdt men de pijn aan iets anders of is de pijn onverklaarbaar.

Waarom is kennis van triggerpoints zo belangrijk?

Kennis van triggerpoints  is essentieel in de gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75% van niet orgaan-gerelateerde pijn samenhangt met triggerpoints. Minder dan tien jaar geleden maakten triggerpoints geen deel uit van het lesprogramma van de opleidingen fysiotherapie in Nederland. Hierdoor zijn er nog steeds veel fysiotherapeuten die niets van deze punten afweten. Ditzelfde geldt voor artsen en andere zorgverleners.  Juist door de kennis die bekend is over uitstralende pijn door triggerpoints zijn een hoop vage pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Wat is triggerpointtherapie?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Wanneer men dit doet met naalden wordt dit dry needling genoemd. Er zijn ook triggerpointtherapeuten die geen naalden gebruiken, maar triggerpoints met hun handen behandelen bijvoorbeeld met massage of andere technieken.  In Nederland vindt triggerpoint behandeling met name plaats door fysiotherapeuten, sport masseurs of neuromusculaire therapeuten. Triggerpointtherapie is niet bij iedere therapeut gelijk, omdat elke therapeut de behandeling van triggerpoints integreert binnen zijn of haar eigen werkwijze.

Ervaringen met triggerpoint behandeling

Steeds meer mensen met pijn ervaren dat triggerpoint behandeling hun klachten verlicht en doet weggaan. Zo beschrijft Mark: ” Ik kwam begin dit jaar bij een triggerpointtherapeut en legde uit dat ik niet meer zonder pijn kon lopen.  Ik had ontzettend zere voeten door een peesplaat ontsteking. Lopen en lang staan waren hierdoor haast onmogelijk geworden. Na vier keer triggerpointtherapie en drie keer daags huiswerk kon ik weliswaar twee weken later met veel minder pijn op vakantie. Tijdens mijn vakantie heeft mijn vrouw de triggerpointtherapie voortgezet waardoor de pijn nog verder verminderde. Meer ervaringen staan beschreven op de site van Triggerpointtherapie Midden Nederland: http://www.triggerpointtherapie.org/ervaringen.

Wordt triggerpointtherapie vergoed?

Of triggerpointtherapie vergoed wordt is afhankelijk van de achtergrond van de therapeut die u bezoekt. Wanneer u een fysiotherapeut bezoekt voor behandeling van triggerpoints zal de vergoeding plaatsvinden via fysiotherapie. Indien u een therapeut met een andere achtergrond bezoekt kan de behandeling soms vergoed worden via alternatieve zorg.

Waar kan ik terecht voor triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie Midden Nederland is een organisatie met praktijken in het midden van Nederland (Utrecht en Wageningen) waar meerdere fysiotherapeuten werkzaam zijn die gespecialiseerd zijn in de behandeling van triggerpoints. Een aantal van deze fysiotherapeuten is tevens (in opleiding tot) osteopaat. Osteopathie is een uitstekende combinatie met triggerpointtherapie en zal triggerpoint behandeling nog succesvoller maken. Bezoek voor meer informatie of het maken van een afspraak onze site: www.triggerpointtherapie.org Op de site vindt u ook contactgegevens van triggerpointtherapeuten die elders in Nederland werkzaam zijn.