Turkije stelt visum aanvraag via internet verplicht

Met een ID-kaart of paspoort kun je doorgaans vrij reizen door en buiten Europa. Deze identiteitsbewijzen bieden toegang tot veel landen maar zijn niet altijd toereikend. Zo heeft Turkije het verplicht gesteld om een visum aan te vragen, anders kom je het land niet in. Voorheen konden reizigers een visum verkrijgen op het vliegveld maar dat is sinds 1 november 2014 veranderd.

Voor- en nadelen

Dat maakte het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken in oktober bekend. Het aanvragen van een visum op het vliegveld heeft zowel voor- en nadelen. Je hoeft vooraf niets te doen en thuis niet zelf uit te zoeken hoe de aanvraag van een visum werkt. De kosten zijn echter hoger, want op de luchthaven wordt 25 euro per visum gerekend. Bij een online aanvraag was je voorheen slechts 15 euro kwijt.

Omdat het document in dollars wordt afgerekend en de wisselkoersen veranderen, zijn er mogelijk prijsverschillen. Dat hangt af van je aanvraagmoment. Het e-visum is 180 dagen geldig vanaf het moment van aanvragen en je kunt maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Het is geen probleem om in die periode naar Nederland te gaan en weer terug te keren.

Online visum aanvragen voor Turkije?

Het is niet meer mogelijk om op locatie in Turkije een visum aan te vragen. Dat betekent dat reizigers vooraf een e-visum moeten regelen. Houd daar rekening mee in je planning van de vakantie Turkije, aangezien je zonder visum het land niet in komt. Gelukkig is er een officiële website, www.evisa.gov.tr, om de aanvraag te doen. Als je je visum via deze website aanvraagt, weet je zeker dat je een officieel en geldig document krijgt.

Helaas biedt de Turkse overheid geen ondersteuning voor iDeal, wat inhoudt dat je moet betalen met een creditcard. Amerikanen hebben gemiddeld 3,5 creditcard maar in Nederland komt het gebruik van deze betaalmogelijkheid minder vaak voor. Daarom moet je wellicht een vriend of kennis raadplegen die het bedrag kan betalen. Een laatste advies: zorg ervoor dat je paspoort of ID nog minstens 6 maanden geldig is.

Note: Dit artikel is in februari 2015 geschreven. De regels en richtlijnen kunnen veranderen. Informeer je daarom goed over de actuele stand van zaken, bijvoorbeeld bij een reisbureau.