Uiteten met de kerst te duur? Organiseer een BYO-diner!

Het is een trend die we de laatste jaren steeds vaker zien, ook in het uitgaansleven: BYO-feestjes. BYO staat voor Bring Your Own, en een BYO-feest is een feest, party of diner waarbij ieder zijn eigen eet- en drinkwaar meeneemt. Op veel BYO-feestjes in het uitgaansleven zien we bijvoorbeeld dat een organisatie zorgt voor een DJ, toiletvoorzieningen en een ruimte, en de bezoekers vervolgens zelf hun drank meenemen. Ook tijdens het kerstdiner zien we steeds vaker dat families en vriendengroepen het BYO-principe toepassen. Hier wat tips van www.cottona.nl:

BYO-kerstdiner
Bij een BYO-kerstdiner met meerdere gezinnen neemt bijvoorbeeld gezin a het voorgericht mee. Gezin b en c zorgen voor vlees, salades en sausjes. Weer een ander gezin voorziet iedereen van een drankje.

Een BYO-kerstdiner is natuurlijk het leukst wanneer alle deelnemers zo vrij mogelijk worden gelaten in wat ze maken/meenemen. Op die manier zullen de overige deelnemers wat te eten krijgen wat ze wellicht zelf nooit gemaakt zouden hebben.

De voordelen
Een BYO-kerstdiner is leuk, creatief en vooral ook “eerlijk”. Immers ligt de verantwoordelijkheid voor het verloop van het etentje niet bij slechts 1 persoon. Bovendien is het organiseren van een BYO-diner natuurlijk snel een stuk voordeliger dan uiteten gaan met de hele familie. Je kunt natuurlijk ook een maximum uit te geven bedrag per persoon afspreken. De gezelligheid van het diner hangt immers niet af van de kosten van het eten.

Decoratie & muziek
Je kunt naast het verdelen van de keukentaken ook het samenstellen van bijvoorbeeld de muziekafspeellijst en het opdekken van de tafel als taak onderverdelen onder alle BYO-dinerdeelnemers. Zo zorgt bijvoorbeeld het ene gezin voor een sfeervol opgedekte tafel (zie de kerstcollectie op www.cottona.nl ter inspiratie!) en regelt de ander de servetjes en het servies.

Een BYO-kerstdiner is HET alternatief voor iedereen die uiteten met de kerstdagen te duur, druk of traditioneel vindt. Veel plezier en alvast hele fijne feestdagen!