Veiligheid op het werk

Steeds vaker zijn er ongevallen op het werk en beroepsziekten. Dit is het gevolg van de verminderde aandacht voor de arbeidsomstandigheden op veiligheid op de vloer blijkt op basis van onderzoeken. Dit werd eerder dit jaar bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring van de vakbonden FNV, CNV en vakcentrale MHP.

Er zijn jaarlijks ontzettend veel ernstige bedrijfsongevallen en er lopen vele werknemers een beroepsziekte op. Volgens de vakbonden zijn er minder regels voor de bedrijfsveiligheid en handhaving dan voorheen. Hierdoor zijn de werknemers in een zwakkere positie beland.

Richtlijnen op de werkvloer

Er zouden jaarlijks een hoop ongevallen bespaard kunnen blijven wanneer bedrijven gaan voldoen aan de richtlijnen die gesteld worden door de overheid.

Een van deze richtlijnen stelt dat ieder bedrijf, waar mensen over de vloer komen of waar meerdere mensen werken, een bedrijfshulpverlener in dienst moet hebben. Het aantal bedrijfshulpverleners is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Een bedrijfshulpverlener is een werknemer die zijn BHV certificaat heeft behaald door het succesvol afronden van een BHV cursus. Daarnaast moet er elk jaar een onderhoudscursus bijgewoond worden, waar er weer een certificaat behaald kan worden voor een jaar.

Wat leer je tijdens een BHV cursus?

Tijdens een BHV cursus leer je te handelen in levensbedreigende situaties op de werkvloer. Je leert EHBO, brandjes blussen, het evacueren van je collega’s en alles wat te maken heeft met brand bestrijden, ontruimen en levensreddende handelingen. Tijdens een BHV cursus start je meestal met een stukje theorie en daarna ga je verder met de praktijk. Je leert door de oefeningen hoe je moet handelen in onverwachte situaties.