Verkoop van campers zit in de lift

Bungalowparken in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn populair. Het is relatief goedkoop om hier een vakantie door te brengen omdat je geen gebruikmaakt van een vliegreis en het dichterbij huis is. Er zijn echter ook steeds meer mensen, met name ouderen, die ervoor kiezen om met de camper op vakantie te gaan. De verkoop van de kampweerwagens is daarom opnieuw toegenomen.

De trend wordt door brancheorganisatie Bovag gesignaleerd. Dit jaar zullen er naar verwachting een recordaantal kampeerauto’s zijn, wat neer komt op een aantal van 90.000. De komende twee jaar zal dat verder groeiend waardoor er in 2016 ruim 100.000 campers zijn. Dat is een flinke stijging aangezien er in 2009 nog geen 60.000 van dit soort vervoermiddelen in Nederland rond reden.

Vergrijzing zorgt voor verkooprecord

Tom Huyskens, werkzaam bij Bovag, legt uit dat de toename toegeschreven kan worden aan de vergrijzing. Steeds meer mensen bereiken de pensioenleeftijd en stoppen met werken. De typische doelgroep bestaat uit senioren die voldoende geld hebben om een camper aan te schaffen.

“We zien steeds vaker dat de ouderen na hun werkzame leven een kampeerwagen aanschaffen, hun handbagage koffer inpakken en op reis gaan. Ze kunnen eindelijk genieten van hun vrije tijd.” Met een camper voor de deur kun je gaan wanneer je weg wilt. Het is makkelijk om heel Europa door te trekken en op verschillende plekken te kamperen, aldus de woordvoerder.

Het blijkt dat tweedehands kampeerauto’s erg in trek zijn. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 3.109 gebruikte campers verkocht. In vergelijking met het voorgaande jaar is dat een toename van 13 procent. Er werden slechts 828 nieuwe exemplaren verkocht.