Waar op letten bij aankoop van een puppy?

Broodfokkers.

Tegenwoordig is het meer en meer in het dagelijks nieuws, dierenhandelaars die uit puur geldgewin puppys uit oostblok landen verkopen die ziek zijn of afwijkingen hebben omdat er zo onzorgvuldig mee gekweekt is. Meestal word er ook met de papieren en paspoorten geknoeid zodat het voor de klant moeilijk is om te beslissen wie broodfokker is of niet.

Als de verkoper bijvoorbeeld 20 verschillende rassen heeft, allemaal puppys moet je vragen achter de ouders. Een broodfokker zal nooit alle ouders bij hem hebben aangezien de puppys uit puppyfabrieken komen, zogenaamde puppymills. Hier worden teefjes constant zwanger gemaakt om zoveel mogelijk pups voort te brengen in erbarmelijke omstandigheden. Daarna gaat het op illegaal transport naar Belgie en Nederland waar ze aan woekerprijzen worden verkocht. Meestal loopt het later met de pup slecht af als er ernstige ziektes of afwijkingen bovenkomen en meestal krijg je geen geld terug ingeval van overlijden.

Waar puppy kopen?

Men dient goed op te letten bij aankoop van puppies, ze moeten beschikken over een stamboom, een vaccinatieboekje, een dierenartsverklaring en een koopcontract. Beter is nog om een puppy te halen uit een dieren asiel. Er zijn honden genoeg daar van alle verschillende rassen en je kan daar zelf rustig beslissen welke hond bij jouw past qua karakter. Ook bij erkende Belgische of Nederlandse kwekers kan je terecht voor een puppy kopen.

Een deftige hondenhandelaar heeft meestal maar een paar rassen waar deze in gespecialiseerd is.

Zijn er heel veel verschillende rassen te koop, wees dan zeker op je hoede want dan heb je veel kans dat je met een broodfokker te maken hebt.