Wat doet een portretfotograaf?

Foto’s maken is zeker niet zo makkelijk als het lijkt. En dan doelen we niet alleen op de persoon die met de camera in zijn of haar hand staat, maar zeker ook op de persoon voor de camera. Er zijn maar weinig mensen die helemaal op hun gemak zijn met een camera voor hun neus. Zeker als zij degene zijn die in beeld worden gebracht en waar de aandacht op gevestigd is.

De geportretteerde op zijn gemak stellen

Een portretfotograaf is er in getraind om mensen op hun gemak te stellen. De mooiste foto’s worden namelijk gemaakt als degene voor de camera zo goed mogelijk op zijn of haar gemak is. De kunst is om de foto’s zo mooi te maken, dat zelfs de geportretteerde tevreden is. En dat is nogal een moeilijk klusje. Er zijn namelijk maar weinig mensen die echt tevreden zijn met de foto’s waar ze zelf op staan.

Gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep

De portretfotograaf maakt, de naam zegt het al, portretten. Maar dit kunnen zeer uiteenlopende portretten zijn. Veel fotografen maken namelijk een onderscheid in de mensen die ze voor hun camera zetten. Zo fotografeert de een alleen kinderen, de ander baby’s en is de ander gespecialiseerd in familieportretten. Het is maar net waar de fotograaf geïnteresseerd in is en welk onderdeel van de portretfotografie hem of haar het beste ligt.

Contact maken met degene voor de camera

De belangrijkste eigenschap van een portretfotograaf is vooral dat hij of zij goed om kan gaan met mensen. Het maken van portretfoto’s is namelijk niet alleen het drukken op een knopje. Het is erg belangrijk om contact te maken met degene voor de camera. Alleen op die manier krijg je namelijk het resultaat dat je wilt zien. Niemand ziet graag een foto van zichzelf waar hij niet op staat zoals hij daadwerkelijk is.

Een mooie foto is echt en puur

Portretfotografen weten precies hoe ze mensen op hun gemak moeten stellen. Iemand die zich op zijn gemak voelt, is namelijk echt en puur en die foto’s zijn de mooiste foto’s. Een gemaakte lach maakt geen mooie foto, een echte lach doet dat wel. En als de geportretteerde tevreden is met zijn of haar foto, dan heeft de fotograaf zijn werk pas goed gedaan.