Werken met olieverf

Olieverf is een verfsoort die erg vaak gebruikt wordt om mee te schilderen. Het is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt aangebracht, zodat de verfstreken zichtbaar blijven.  Olieverf is een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn poeder en een plantaardige olie, meestal lijnolie.

Benodigdheden voor het werken met olieverf
Om te werken met olieverf heb natuurlijk een aantal dingen nodig: 

Keuze olieverf
Voor keuze van wat voor soort merk olieverf u pakt hang van uzelf af. Er zit natuurlijk per merk wel verschil in kwaliteit en prijs. Hoe duur u het maakt hangt helemaal af wat u te besteden heeft en wat voor eisen u aan de kwaliteit van de verf stelt. De meest voorkomende merken die olieverf verkopen zijn: ArtCreation, Rembrandt en Van Gogh.

Penselen
Een penseel voor pasteuze verf zoals olieverf moet genoeg veerkracht hebben om de verf volledig gecontroleerd te kunnen aanbrengen. Verdunde verf daarentegen vraagt om een zachter penseel voor heel sterk verdunde, vloeibare verf is een penseel nodig dat de vloei beheerst (bijv. synthetisch of echt haar zoals marterhaar).

Penseeleigenschappen om op te letten zijn dus:

Stevigheid van het haar: Voert het haar de dik vloeibare verf met voldoende overwicht mee over de drager?
Beheerste penseelvoering: Verstrijkt dit haar de verf soepel tot subtiele overgangen? Biedt het voldoende controle bij het fijn schilderen?

Kiezen van het juiste doek
Een linnendoek of juist een katoenendoek? In een speciaalzaak zijn doeken (oftewel dragers) verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Linnen en katoenen doeken zijn aan de dure kant, maar zijn wel van hoge kwaliteit. De kwaliteit van linnen en katoen wordt aangegeven in grammen per vierkante meter of het aantal draden per centimeter. Linnen is sterker dan katoen. In een linnendoek komen er minder gauw scheuren. Katoen verliest eerder spanning als het op het raamwerk zit, omdat katoen meer vocht opneemt is de kans groter dat er bobbeltjes in het doek komen.

Kwaliteit van canvasdoek
De kwaliteit van een canvasdoek hangt samen met de kwaliteit van het hout van het spieraam, het raamwerk achter het schilderdoek. Een doek dat niet goed gespannen is op een spieraam, kan krom trekken.

TIP!
Om het werken aan uw schilderij makkelijker te maken is het een aanrader om een schildersezel aan te schaffen.

Werkwijze
Als beginneling is het verstandig om dun te beginnen. De verf wordt hierbij verdund met terpentine en droogt sneller. Na een dunne schets kun je met dikkere verf verder werken. We werken dus altijd van dun naar dik.Een andere belangrijke regel is, dat je altijd werkt van donker naar licht. Zeker als je nat-in-nat gaat werken is dit een belangrijke regel. Eerst worden de donkere kleuren opgezet en daarna naar de lichtste toegewerkt. Lichte kleuren hebben meer wit en dekken daarom beter.