APK Keuring

Een algemene keuring op minimale eisen van uw voertuig wordt een APK keuring genoemd. Door de APK keuring wordt de verkeersveiligheid verbetert en de kans op ongelukken verkleind. Deze keuring is daarom in het belang van iedere weggebruiker. In Europa is deze keuring verplicht.

Wanneer is uw auto aan het APK keuring toe?

Het moment van de APK keuring voor uw auto, ligt aan de brandstof, het gewicht en het bouwjaar van de auto. Zo hoeven wat oudere auto’s bijvoorbeeld maar één keer in de twee jaar een APK keuring uit te laten voeren en zijn er zelfs auto’s waarbij een APK keuring helemaal niet meer verplicht is. Het moment van de APK keuring is dus in principe voor iedere auto anders. Na de eerste keer komt er een zogenoemde vervaldatum op het keuringsrapport van uw auto te staan. U kunt de auto ook binnen twee maanden voor de vervaldatum laten controleren. Wanneer u dat nodig vindt kunt u natuurlijk altijd een APK keuring laten uitvoeren. De APK keuring neemt niet weg dat controle en onderhoud van groot belang blijft.

Wat moet u doen voor een APK keuring?

Wilt u geld besparen op het laten checken van uw auto, dan kunt u van te voren ook zelf al een aantal zaken controleren. Zo kunt u, als u er bijvoorbeeld achterkomt dat de ruitenwissers strepen geven, zelf al nieuwe ruitenwissers bestellen. U kunt uw auto alvast op de volgende zaken checken:

  • Verlichting: wanneer de verlichting stuk is, zou u deze gemakkelijk zelf kunnen vervangen.
  • Banden: zit er nog voldoende profiel op de banden en hebben de banden nog de juiste spanning?
  • Vloeistoffen: Hoe staat het met de hoeveelheid ruitenwisser- en koelvloeistof?
  • Ruitenwissers: Geven de ruitenwissers geen strepen en ondervindt u verder geen problemen met de ruitenwissers?

Als de APK keuring er dan daadwerkelijk is, is vooral de kentekenplaat en het chassisnummer van belang. Veel hoeft u dus niet meer te nemen. Sinds 2010 is het zelfs niet meer nodig om het keuringsrapport en deel 1 van het kentekenbewijs mee te nemen. Het is zelfs mogelijk om iemand anders met uw auto voor een APK keuring naar de autogarage te sturen.

Klik hier om voor meer informatie of om direct een afspraak te maken >