Asbestsanering; zelf doen of laten doen?

Is er asbest in uw huis gevonden of wilt u een huis gaan betrekken met asbest? Dan is de kans groot dat het verwijderd moet worden. Asbest kan namelijk zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en is daarom tegenwoordig ook verboden. Maar welke soort asbest moet precies verwijderd worden en kunt u dat zelf doen of is het beter om een specialist in asbestsanering in te schakelen?

Welke soort asbest moet verwijderd worden?
Asbest hoeft niet altijd verwijderd te worden, zoals vaak wel gedacht wordt. De losse asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid, maar hecht gebonden asbest niet. Wanneer uw vloerbedekking, muur of plafond dus hecht gebonden asbest bevat, hoeft u niet per se asbest te laten verwijderen. Wanneer het gaat om los gebonden asbest (bijvoorbeeld als het beschadigd is), dan is het wel verplicht asbest te laten verwijderen. U heeft dan de keus om het zelf te doen of te laten doen, maar wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

Zelf asbest verwijderen; de voor- en nadelen
Het is mogelijk om asbest zelf te verwijderen, maar daar zitten veel nadelen en risico’s aan. Golfplaten, vloertegels of vloerbedekking met asbest zijn zelf te verwijderen, maar hiervoor moet er eerst veel geregeld worden. Zo moet u een aantal dagen van te voren bij de gemeente aangeven dat u asbest gaat verwijderen, moet u speciale luchtdichte en doorzichtige asbestzakken halen en moet u zorgen voor het juiste gereedschap. Speciale werkkleding en een mondkapje is aan te raden, wat direct na de verwijdering weggegooid moet worden. Alles moet uit de ruimte verwijderd worden en de ramen moet u openzetten. Verder zult u er rekening mee moeten houden dat de meeste gemeentes een maximale grootte hanteren. Wat u ook verwijdert, het moet in zijn geheel verwijderd worden en mag absoluut niet afbrokkelen, breken of beschadigen, want dan kunnen er asbestvezels loskomen. Vaak is het van te voren moeilijk in te schatten of iets in zijn geheel te verwijderen is, waardoor de risico’s van het zelf verwijderen van asbest worden vergroot. Het enige voordeel van asbest zelf verwijderen is de kostenbesparing, maar onthoud dat veiligheid en een goede gezondheid vele malen belangrijker zijn!

Voordelen van asbest laten verwijderen
Asbest laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf is wellicht wat duurder, maar vanwege de veiligheids- en gezondheidsrisico’s zeker aan te bevelen. Een specialist komt altijd eerst van te voren kijken hoeveel asbest er precies aanwezig is en op welke plaatsen. Zo bent u ervan verzekerd dat asbest altijd compleet verwijderd wordt. Na afloop van de verwijdering wordt er ook nog een check gedaan om te kijken of alles daadwerkelijk verwijderd is. Een gespecialiseerd bedrijf heeft alle benodigde materialen in huis en wanneer u wilt, kunnen sommige bedrijven zorgen voor de complete afhandeling met de gemeente. Zo hoeft u nergens meer aan te denken en weet u zeker dat uw woning asbestvrij wordt!

Met asbest verwijderen worden vaak de vloerbedekking of bijvoorbeeld alle golfplaten verwijderd. Als u asbest laat verwijderen kunt u er ook voor kiezen om het bedrijf de afwerking te laten doen, zodat u direct een nieuwe vloer of een nieuw dak krijgt. Zij kunnen vaak zorgen voor het aanleggen van dakpannen of sandwichpanelen, wat vaak een goede optie is door de optimale isolatie en duurzaamheid.