Behandelingen voor genitale wratten

Wat zijn genitale wratten?

De genitale wratten zijn vaak een onbekende SOA voor mensen, omdat ze niet weten dat het eigenlijk een seksueel overdraagbare aandoening is. De wratten zijn goedaardige huidafwijkingen en deze ontstaan na een infectie door een virus of rondom de plaats van de infectie. Genitale wratten zijn gelukkig goed te behandelen.

 

De wratten zijn vaak vlezig, huidkleurig tot roze van kleur en zacht. Daarnaast kunnen de genitale wratten soms plat zijn of boven de oppervlakte van de huid uit komen. De wratten zien er vaak bloemkoolachtig uit en kunnen zowel klein als groot zijn. Vaak zijn ze in groepjes aanwezig, maar ook soms op zichzelf.

 

Wanneer je geïnfecteerd bent met het virus dan kan het soms wel meer dan een jaar na de infectie duren voordat de eerste genitale wratten ontstaan. Eerst zullen er enkele kleine wratten ontstaan die later groter worden en zich uitbreiden.

 

Welke behandelingen zijn er voor genitale wratten?

Welke behandeling er wordt gekozen zal voornamelijk afhangen van waar de wratten precies zitten. Daarnaast wordt er ook er rekening gehouden met de uitgebreidheid van genitale wratten en uiteraard de voorkeur van de patiënt en arts. Hieronder staan enkele behandelmethoden:

  • Bepaalde crèmes
  • Chirurgische methoden
  • Etsende vloeistoffen

 

Het is mogelijk om de wratten aan te stippen met een créme of met een speciale vloeistof met podofyllotoxine. Dit zul je twee keer per dag gedurende drie dagen achter elkaar moeten doen. Dan zul je daarna weer vier dagen wachten en daarna behandel je weer drie dagen achter elkaar.

 

De tweede keus is om imiquemodcrème te gebruiken en dit zul je een keer per dag moeten gebruiken. Drie dagen per week om de dag. Het is dus bijvoorbeeld verstandig om vaste dagen zoals op maandag, woensdag en vrijdag te gebruiken. Je moet het niet langer dan zestien weken gebruiken en stoppen wanneer de genitale wratten eerder weg zijn.