Beknopte reisgids voor Amsterdam

Amsterdam is, zoals bij velen bekend, de hoofdstad van Nederland. Voor buitenstaanders om diverse redenen een zeer bijzondere stad. Het cannabis beleid en de aanwezigheid van de Red Light District zijn al zeer bijzondere aspecten. Wat het hoofd van de gemiddelde toerist echt doet tollen, is wanneer je hen vertelt dat Amsterdam onder zeeniveau ligt.

Amsterdam info

Inwoners van Amsterdam maken verassend veel gebruik van de fiets. Bijzonder feitje is de stad meer fietsen dan inwoners telt. De bevolking van Amsterdam is zeer divers en huisvest ruim 180 verschillende nationaliteiten. Vrijwel iedereen spreekt dan ook Engels en een heel klein beetje Frans en Duits. Dit zijn ook de talen die de scholieren op de middelbare school dienen te leren.

De praktische zaken van Amsterdam die je absoluut moet weten zijn:

  • Je kan het water uit de kranen gewoon drinken.
  • Voor plastic frisdrank flessen betaal je in de supermarkt statiegeld. Dit krijg je weer terug zodra je de fles inlevert.
  • Het wettig betaalmiddel is de euro.
  • Roken in horeca is verboden.
  • Drank kopen en consumeren onder 18 is verboden.
  • Er wordt niet met centen of twee eurocenten betaald. Overal worden bedragen afgerond to een veelvoud van vijf centen. Wel moet het mogelijk zijn om met een en twee eurocenten te betalen
  • Coupures van meer dan 50 euro worden vaak niet aangenomen.

Bezienswaardigheden

Net als elke stad heeft Amsterdam veel te zien. Maar door de rijke geschiedenis, van onder andere de Gouden Eeuw, valt er in Amsterdam heel wat meer te verkennen. Hieronder zijn een aantal geweldige plaatsen opgesomd die de moeite waard zijn om te bezoeken.

De Grachtengordel

De grachtengordel is een verzamelnaam voor de voornaamste grachten in de binnenstad van Amsterdam. Dit grachtenstelsel is ontstaan tijdens de weelderige periode tijdens de Gouden Eeuw en staat bekend om de grote variatie van woonhuizen. Dit gedeelte van Amsterdam behoort overigens sinds enkele jaren tot de wereld erfgoed lijst van de Unesco. De grachtengordel is vrij toegankelijk, waardoor je geen kosten kwijt bent om deze bijzondere plek te bekijken.

Tip: Wil je deze grachtengordel nog beter aanschouwen? Dan is een rondvaart door de grachten zeker aan te bevelen. Meer info hierover kan je vinden op AMSTERDAM CANAL CRUISE INFO

Heineken Experience

Een van de bekendste en meest geliefde exportproduct van Nederland is het bier van Heineken. Een drankje waarvan de roots in Amsterdam ligt. Aan de rand van het centrum, vind je de Heineken Experience. Dit is een (interactieve) tentoonstelling over het begin over het begin tot nu van het biertje en de brouwerij.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh museum is het populairste museum in Amsterdam. Dit museum staat volledig in het teken van de Hollandsche meester Vincent van Gogh. Hier hangen wereldbekende werken van hem, waaronder: Stilleven en Zelfportret. Misschien deze werken wel de reden dat dit museum zo immens populair is. De wachtrijen in het hoogseizoen kunnen namelijk oplopen tot wel een paar uur.

Anne Frank Huis

Deze bezienswaardigheid ligt aan de Singel in het centrum van Amsterdam en waarschijnlijk is het populairste grachtenhuis wereldwijd. Dit is de woning waar Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergedoken. Vanuit de schuilplek in deze woning schreef zij haar dagboek, dat wereldwijd een van de meest gelezen boeken is. Anne Frank en haar dagboek zijn na de Tweede Wereldoorlog het symbool geworden voor de Joodse onderdrukking tijdens deze verschrikkelijke oorlog.