Burn out symptomen en oorzaken

Een burn out is iets wat je steeds vaker om je heen hoort. Door de druk op je werk en in je privéleven kun je erg gestrest raken en dit kan zich uiten in een burn out.

Wat is een burn out?

Een burn out is eigenlijk een manier van je lichaam om aan te geven dat je uitgeput bent. Zowel je lichaam als geest geven aan dat je helemaal uitgeput bent, dit komt door de druk op je werk of door de stress op je werk. Mensen die een burn out hebben gehad beschrijven dit vaak als het leeg raken van de batterij, of juist dat ze continue een stap voor zijn met alles, dus dat ze eigenlijk te snel gaan. Daarnaast kan het ook zo zijn dat ze zo ver door gaan tot ze klappen.

Een burn out is dus een staat van emotionele, mentale en fysieke uitputting die veroorzaakt wordt door langdurige stress en werkdruk. Een burn out slurpt je energie op en vermindert je motivatie en productiviteit. Door deze symptomen krijg je het gevoel niet meer aan de eisen te voldoen en uiteindelijk krijg je het gevoel dat je niets meer bij kan dragen binnen het bedrijf. Je zult niet alleen psychische klachten ervaren maar ook last krijgen van de lichamelijke klachten burn out.

De oorzaken van een burn out

Werkstress kan ontstaan wanneer er geen balans is tussen de verwachtingen en eisen van de leidinggevende en de capaciteiten van de werknemer. Wanneer er teveel druk ontstaat bij de werknemer en hij geeft dit niet tijdig aan kan er langdurige stress ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De werknemer legt de lat te hoog voor zichzelf, zegt niet graag nee en kan moeite hebben met planning
  • De werknemer heeft een slechte balans tussen privé en werk
  • De taken en verantwoordelijkheden zijn onduidelijk voor de werknemer
  • De werknemer voelt een continue druk om te presenteren
  • Conflicten in het team, slechte werksfeer, onduidelijke afspraken, weinig waardering
  • De werknemer en de organisatie zijn te verschillend

De werknemers die het meeste risico lopen om in een burn out te raken zijn vaak de doorzetters, de harde werkers. Een burn out is iets wat geleidelijk ontstaat. Er zijn vaak al wel signalen zoals moe zijn voor je gaat werken, geen zin om te gaan werken, vergeetachtig en prikkelbaar.

Symptomen bij een burn out

De meest voorkomende klacht bij een burn out is lichamelijke uitputting. Het niet meer op kunnen laden, problemen met concentreren, kwaadheid, slaapproblemen, piekeren en gespannen zijn zijn ook kenmerkend voor een burn out.

De klachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn, maagpijn en spierpijn. Wanneer je jezelf hierin herkent is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe eerder je je burn out herkent, des te eerder kun je actie ondernemen.