Chauvinisme

Gevoel van chauvinisme zit diepgeworteld als het op voetbal aankomt. Landen als Spanje, Portugal en natuurlijk Duitsland roepen geen warme gevoelens op bij diegenen die de afgelopen jaren het Nederlandse voetbalteam hebben gevoeld.
In 2010 speelde Oranje tegen La Roja, oftewel Spanje in de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ondanks een aantal mooie reddingen van van Stekelenburg en goede kansen van Robben moest Nederland het afleggen tegen Spanje door een goal van Iniesta tijdens de verlenging. De vraag blijft tot op de dag van vandaag of deze goal niet ontstond uit een buitenspelpositie. In 2014 kregen wij onze wraak toen we Spanje met 5-1 van de mat veegden in de poolwedstrijden.

Iets langer geleden, 2006, troffen we Portugal in de achtste finale. Deze wedstrijd gaat de boeken in als een van de oneerlijkste allertijden, maar misschien is het dan het eerder genoemde chauvinisme dat parten speelt. Hoewel, er werden tijdens deze wedstrijd maar liefst 20 kaarten uitgedeeld door de scheidsrechter, waarvan 4 rode. Ook toen was 1 doelpunt van de tegenstander voldoende om Nederland naar huis te sturen. Portugal werd uiteindelijk vierde, nadat ze door Duitsland verslagen werden in de zogeheten troostfinale.

Over Duitsland gesproken, daar hebben wij Hollanders ook nog wel een appeltje mee te schillen, maar dat ongenoegen stamt van langer geleden. In 1974 lukte het Oranje om voor het eerst in de geschiedenis de finale van een WK te bereiken. Helaas was, toen nog, West-Duitsland een maatje te groot voor ons. Hoewel we dit deels hebben goed gemaakt in 1988, blijft de rivaliteit tussen Oranje en onze oosterburen een extra dimensie geven aan iedere wedstrijd die we tegen elkaar spelen. Hoewel Duitsland dit jaar heel terecht de wereldtitel won tegen Argentinië, had Oranje ze maar wat graag getroffen in de finale.

Je kunt het afgelopen WK dunnetjes overdoen als je wilt en wel met het spel ‘WK wedstrijden’ op voetbalspelletjesonline.nl. Kies je eigen team en neem wraak op alle landen waarvan we ooit verloren hebben. Veel succes!