De Jaren ’60

Amerika

In Amerika waren de jaren ’60 een rumoerige tijd. Er werd vaarwel gezegd tegen president Eisenhower, en de jonge John. F. Kenny werd de nieuwe president. Amerika was op dit moment op het hoogtepunt van de koude oorlog, en zelfs Cuba werd erbij betrokken. Hierdoor kreeg de jonge president te maken met de cubacrisis. De hele wereld was bang voor een kernoorlog, maar deze is er gelukkig nooit gekomen. Een meer positievere opbloei in het land had te maken met de burgerrechten van de Amerikaanse burgers.

Nederland

In Europa staan de jaren ’60 vooral bekend om de jaren van protest Jongeren beginnen zich af te zetten tegen hun ouders en komen samen in groepjes. De hippies, de flower power, en festivals zijn typerend voor deze periode. Ook wordt in Nederland de wederopbouw afgesloten en sinds deze jaren wordt de Jodenvervolging een bespreekbaar onderwerp. In 1962 werd de anti-conceptie pil geintroduceerd waar ook erg veel oproer over kwam. Bovendien kwam op het gebied van technologie de eerste kleurentelevisie in Nederland.

Stijl

De jaren ’60 worden vaak aangeduid als de swingende sixties. De minirok werd een feit, hoge kapsels voor de vrouwen werden de mode. Engeland was de grote leider op het gebied van mode in deze tijd. Er werden veel felle kleuren gedragen, en er werd gebruik gemaakt van vrolijke en speelse hoedjes en strikjes voor in het haar.

Interieur

Het interieur van de jaren 60 was vooral erg kleurrijk en kon je herkennen aan de ontzettend vreemde vormen. Er werd vooral veel gebruik gemaakt van ronde vormen. De bankstellen, fauteuils en stoelen uit de jaren 60 zijn nog steeds erg populair in Nederland. Als je denkt om zo’n soort bank te kopen, neem dan eens een kijkje op de website van Floris van Gelder. Zij hebben een groot aanbod voor sixties bank en seventies banken.