De lockpick sport.

Op het allereerste gezicht lijkt het een raar gebeuren voor personen die niet bekend zijn met lockpicking. Een groepje mensen, die zichzelf zien als ware atleten, trainen met een slot om het binnen enkele seconden te kunnen openen. Hoe dit werkt en waar deze sport word uitgeoefend bespreken we in dit artikel.

Het zijn absoluut geen bandieten en zo zien ze er totaal niet uit. De lockpickers zien er meer uit als nerds en zien het als een echte sport om een slot snel te openen. Ze vergelijken het met een moeizame puzzel, waar elk stukje op zijn plaats de oplossing dichterbij maakt. Als een slot open is door de lockpick gereedschappen, dan is er een echte kick. Er zijn wedstrijden waar men strijd om zo snel mogelijk een slot te openen. Deze worden elke maand georganiseerd door de organisatie lockon in Amsterdam.

lockpick, zo werkt het.
Om te snappen hoe lockpick tools werken, is het belangrijk om de werking van sloten te doorgronden. Met ijzeren staven, die lockpicks heten, wordt het binnenste mechanisme nagebootst alsof de echte sleutel gebruikt word. Met de picks kunt u de pinnen binnen het slot omhoog drukken, waarna ze op hun plaats worden gebracht door de druk van een tension wrench. Het vereist wel ervaring en een hoge mate aan skills. Met de juiste technieken is een slot binnen enkele seconden open.

Is het legaal?
Veel mensen denken dat de sport lock picking voor criminelen is. Dit is totaal niet waar! Lockpicking wordt uitgeoefend door normale mensen die een standaard baan hebben in de meeste gevallen en geen sloten open breken om op een ongewenste manier binnen te komen. Het zijn vooral mensen uit de computer wereld, die het als een vorm van hacking zien zonder schade aan te richten. Boeven gebruiken andere technieken dan lockpicking, ze hebben geen tijd om vele jaren te trainen en kraken daarom het gehele slot met grote schade tot gevolg.

Kampioenschappen.
In de lock picking wereld worden ook kampioenschappen gehouden. Het gebeurd in een zaaltje in Amsterdam, waar een groep personen het tegen elkaar opnemen. Ook houd men officiële lockpick wedstrijden op toernooien, zoals bij lockon te London. Duizenden deelnemers nemen het tegen elkaar op om een slot snel open te kraken. Het grootste kampioenschap wordt jaarlijks georganiseerd door Lockon. Er komen honderden lockpick fanaten op af om tegen elkaar te stijden. De eerste plek ontvangt een mooie prijs en krijgt meestal aanboden van bekende slotenmaak fabrikanten. Een lucratieve bezigheid voor de echte professionals!