Een bedrijf beginnen aan huis

Je hebt de keus gemaakt… Weg bij de baas en nu ligt de hele wereld open. Vrijheid en zelfstandigheid. Een grote stap, maar daar hoeft in beginsel niet meteen een luxe kantoor- of winkelpand aan te pas komen.
Voor diegene die klein beginnen, is het vaak zo dat men vanuit huis gaat starten. Wat zijn nu de zaken waar je rekening mee kunt houden, moet houden en waar vind je informatie omtrent je kantoor en bedrijf aan huis? Hieronder wat tips die je hopelijk wat op weg helpen.

Maak een gedegen ondernemersplan

Ik hoor je denken, “dat is toch logisch”? Toch zijn er tal van mensen die denken een goed idee te hebben en dat is het dan misschien ook wel, maar zonder een écht plan gaan starten.
Voor een enkeling zal dit goed uitpakken, maar legio starters die op die manier beginnen, lopen vroeg of laat tegen zaken aan die men van tevoren had kunnen bedenken. Zoals bepaalde belastingen of prijsfluctuaties in de markt, concurrenten waar men last van heeft en zo verder.
Een ondernemersplan hoeft geen oneindig dik boekwerk te zijn vol met analyses en verwachtingen. Het gaat erom dat je voor jezelf de belangrijkste pijlers voor jouw handel op een rij zet, inschat en incalculeert.
Schrijf het plan niet alleen voor de bank (mocht je een financiering nodig hebben) maar vooral voor jezelf. Meestal ga je uit van een startup periode (eerste jaar/jaren), de break-even periode en de periode daarna waarin hopelijk alles op rolletjes loopt en je misschien wel extra stappen kunt maken, zoals personeel aannemen of een kantoorpand huren.
Gelukkig hoef je zo’n plan niet helemaal van a tot z zelf te bedenken. Vooral de kamer van koophandel heeft tips en advies paraat. Zoals bijvoorbeeld een standaard concept van een ondernemersplan, branche informatie en veel meer.

Praat met collega zzp-ers of ondernemers

Ook dit is niet verrassend. Maar ook hier zie je dat sommige mensen een bepaalde drempel hebben om te netwerken, mensen te ondervragen of gewoonweg eerlijk te zijn over het nog niet precies weten of hun plan wel rendabel is (wees eens eerlijk: dat weet je pas echt als je er een tijdje mee bezig bent). Toch is het goed en voor jezelf belangrijk dat je dit soort gesprekken aan gaat. Voor je netwerk, zelfontplooiing en vooral omdat mensen die de stap al eerder hebben gemaakt je kunnen wijzen op de do’s en dont’s. En je zult zien…Die mensen vinden dat meestal hartstikke leuk!

Ondernemersplein en belastingdienst

Om bovenstaande wat makkelijker te maken heeft de overheid in samenwerking met o.a. de belastingdienst, KvK en het CBS een website opgericht.
Op ondernemersplein.nl vindt de startende en gevorderde ondernemer uiteenlopende informatie. Zelfs een tal van webinars.
Het loont de moeite om tijdens je voorbereidingen en als je reeds aan de gang bent deze site te raadplegen. Zo legt de belastingdienst uit wanneer je de eerste aanslagen kunt verwachten en hoe je omzetbelasting kunt regelen. Ze kunnen het dus wel degelijk weleens makkelijker maken!

Zorg voor een rustige en opgeruimde werkomgeving

Dit is een beetje vreemde eend in de bijt gezien voorgaande informatie over je voorbereiding. Maar van meet af aan een goede plek in huis, of aan huis hebben om je voor te bereiden, plannen te maken en uiteindelijk tot uitvoer te gaan brengen, is een belangrijk onderdeel. Voor de meeste mensen zal gelden dat een aparte ruimte hen toch het gevoel geeft met werk bezig te zijn, terwijl de rest van het huis om lekker te leven is. Minder afleiding en focus kan je helpen beter werk af te leveren.

Je hoeft er natuurlijk niet meteen een dik budget aan op te maken (want dat kun je wel beter besteden), maar je zolder, kamer of aanbouw inrichten of opfrissen vooraleer je aan de slag gaat kan zeker helpen. Ga gewoon naar een dergelijke woondiscounter en zorg dat je naast die nieuwe notebook/pc en andere kantoorartikelen ook even je vloerbedekking of decoratie opfleurt. Dat zorgt voor het gevoel van een frisse start. Daarnaast komt het beter over mocht je bezoek moeten ontvangen op die plek.

Houd zaken klein en simpel

Het lijkt misschien vreemd, maar de meeste successen ontstaan uit kleine stappen op het juiste moment. Iedereen kent wel de voorbeelden van die ene persoon die net op het juiste moment met het juiste product in de juiste markt komt en daar dan uiteindelijk “slapend” rijk van wordt.
Er zijn ook zeker voorbeelden, maar in werkelijkheid is dit maar een heel klein percentage op het geheel. De gemiddelde ondernemer moet gewoon heel hard werken om successen te behalen. En daar is niets mis mee. Een goed plan en product is nog steeds goed, ook als je niet meteen winstgevend bent.
Houd ook hier in je plannen rekening mee…Beter kleine stappen die wel in de juiste richting zitten dan te grote stappen waar je de impact niet van kunt opvangen, of ze nu goed of fout gaan.
Een generiek (en misschien wel iets te plat) voorbeeld is de starter die meteen een grote auto leaset, een duur pand huurt en grote voorraden inslaat. Of de ondernemer die een website start voor heel Europa, wat aanslaat maar de klantvragen/orderaantallen niet aan kan.
Hier komt het echte “fingerspitzengefühl” van de ondernemer natuurlijk om de hoek kijken. Hier zijn geen instructies voor.Wanneer je echt denkt een hit te kunnen scoren, neem je het risico wellicht toch. Dat hoort er bij.
Met de juiste voorbereiding en kennis gaat het zeker slagen. Succes!