Een houten horloge: de onmisbare trend van dit moment

Horloges zijn een belangrijk aspect van je mode-identiteit. Er zijn voortdurend nieuwe ontwerpen in de omloop, met een drukke of juist minimalistische wijzerplaat, diverse wijzers of zelfs helemaal geen wijzers, en variërende groottes. De materiaalkeuze is tot op heden echter een ondergeschoven kindje geweest. Kunststof voor kids, metaal voor mannen? Dat is natuurlijk niet waar, al klinkt het wel leuk. Hout voor hippe mensen? Dat klinkt ook leuk, maar het is bovendien nog waar ook. De nieuwste ontwikkeling in horlogemode focust niet enkel op design, maar speelt ook met de essentie: de stoffen waar het horloge van is gemaakt.

Deze trend past in het streven om te werken met natuurlijke materialen, en bij de toenemende bewustwording over duurzaamheid. Veel houtsoorten zijn volledig duurzaam geproduceerd, of zelfs afkomstig van recycling. Je kunt inmiddels kiezen uit talloze verschillende hout: van tropische soorten zoals teak en donker fruitbomenhout tot licht gekleurde plataan of esdoorn. Door steeds te streven naar kwaliteit kan tegenwoordig niet enkel de kast, maar ook de band van het horloge geheel van hout worden vervaardigd, zonder dat de levensduur in het gedrang komt.

Verder is de zoektocht naar exclusiviteit een drijvende factor in het ontstaan van deze trend. Van oorsprong wordt die gegarandeerd door zeer beperkte oplages te maken. Metaal en kunststof zijn immers eindeloos opnieuw te produceren, en binnen een oplage wordt elk horloge dan geheel identiek afgeleverd. Met een natuurproduct als hout is dat echter per definitie onmogelijk, omdat niet één stuk hout hetzelfde is. De onderlinge verschillen kunnen dan weliswaar soms erg klein zijn, maar elk houten horloge is in mindere of meerdere mate uniek. Bovendien zijn veel houten horloges geheel of gedeeltelijk met de hand vervaardigd, zodat exclusiviteit gegarandeerd is.

Zo is het houten horloge een trend met een duidelijke blik op de toekomst. Het is te verwachten dat we hier nog veel meer van gaan zien!