Een ingewikkelde situatie

Ruzie komt voor bij de besten. Maar als een ruzie uit de hand loopt en de twee partijen steeds verder uit elkaar komen te staan, lijkt een oplossing voor een meningsverschil oneindig ver weg.
Mediation kan een oplossing zijn om samen een einde te maken een een langdurend conflict waar de twee partijen samen niet meer uitkomen.

De voorwaarden:

Het concept is simpel: Beide partijen moeten het eens zijn met het feit dat er hulp wordt gezocht bij een mediator. Deze mediator zorgt ervoor dat een aantal afspraken als een contract op papier worden gezet. Alledrie onderteken ze deze lijst met voorwaarden.

Het gaat dan voornamelijk over de neutraliteit en de onpartijdigheid van de mediator. Hieraan hoeft nooit getwijfeld te worden. Daarnaast staat er in het contract van alles over geheimhouding van alledrie te partijen en de vertrouwelijkheid.

Een belangrijk punt van de mediation is dat het vrijblijvend is. U houdt de touwtjes in handen en als u het gevoel hebt er met de mediator niet uit te komen, staat het u vrij om te stoppen met de sessies.

Rol mediator:

Een mediator is geen advocaat maar eerder een rechter (maar dan zonder de rechterlijke machten). Of nog beter: een coach. Waar een advocaat een (on)schuldige verdedigt en een rechter een schuldige aanwijst, wil een mediator samen tot een oplossing komen. De mediator luistert naar jullie probleem en het verhaal van beide kanten. Jullie denken samen over ene oplossing, een oplossing waarin beide partijen concessies zullen moeten doen. De mediator zit erbij als coach en als tussenpersoon. De dingen worden op een zakelijke en effectieve manier besproken.

Hoevaak moet dat dan?

Dat ligt uiteraard aan het conflict en hoelang dat conflict al standhoudt. Gemiddeld zijn de meeste conflicten opgelost in 2 tot 5 gesprekken. Effectief dus, zeker als u zich bedenkt dat sommige conflicten al meerdere jaren voortetteren.

Voordelen van mediation:

Er zijn een aantal logische voordelen aan het kiezen voor een mediator. Denk daarbij als eerste aan tijdsbesparing en kostenbesparing. Het conflict waarin u zich bevindt, is al een tijd aan de gang en maakt u moe. Het beginnen van een rechtszaak duurt lang en is kostbaar: het inhuren van een advocaat en de kosten van de rechtszaak zijn niet niets. Daarnaast duurt het lang voordat de rechter uiteindelijk een uitspraak heeft gedaan. Die telt bovendien altijd een van jullie twee in het gelijk terwijl de ander helemaal niets krijgt. Dat is geen oplossing, maar eenvoudig politieagentje spelen: dit is goed en dat is fout. Mediation is heel duidelijk oplossingsgericht op zo’n manier dat jullie beiden het conflict op een juiste en rechtvaardige manier kunnen afsluiten.

Lees op www.gecertificeerdemediators.nl meer over alle voordelen van het kiezen van een mediator boven een rechtszaak.