Een kindje op komt, hoe zit dat met de financiën?

Wat leuk; je bent zwanger! Iedereen met een kinderwens is natuurlijk bekend met de leuke dingen van een kindje krijgen. Maar, zoals bij alles, zitten er ook minder leuke kanten aan het krijgen van een kindje. Een kindje krijgen en opvoeden kost geld. Wat verandert er nu in je financiële situatie?

 

Tijdens de eerste jaren van je kindje zul je hoge kosten hebben, maar ook de jaren daarna zullen er telkens andere dingen aangeschaft moeten worden. Elke levensfase van een kind brengt kosten met zich mee, dit is absoluut niet erg, maar wel iets waar je op voorbereid moet zijn. Tijdens het eerste levensjaar van je kindje zal er een hoop veranderen in je financiële situatie. Vaak gaat een van de ouders, of beide ouders, minder werken. Daar waar je dus eerst 2 fulltime salarissen had, heb je nu nog 1,5 salaris. Dit terwijl je grotere uitgaven krijgt.

 

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap blijf je natuurlijk nog fulltime werken tot je met verlof gaat. Tijdens je verlof krijg je gewoon doorbetaald. Wel zijn er extra kosten waar je rekening mee dient te houden tijdens je zwangerschap. Denk hierbij aan; zwangerschapstest, positiekleding en eventueel kun je een pretecho maken. Tijdens de zwangerschap houd je je ook al bezig met de voorbereidingen voor de komst van de baby. Je moet een hele hoop spullen aanschaffen zoals; een kinderwagen, box, autostoeltje, kinderstoel en nog veel meer. Je kan online overal lijsten met een babyuitzet vinden. Naast de babyuitzet ben je ook bezig met de inrichting van de babykamer. Dit brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Je kan het zelf zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Je kan kiezen voor tweedehandsmeubels via bijvoorbeeld marktplaats, maar je kan ook een complete nieuwe babykamer kopen.

 

Minder inkomen, hogere kosten

Vaak gaat een van de ouders minder werken waardoor het inkomen per maand lager is. De dagen die jullie allebei werken moet jullie kleintje naar de opvang. In sommige gevallen is het zo dat de grootouders van de baby ook graag een dag op willen passen. Dit scheelt uiteraard in de maandelijkse kosten. De dagen dat je kindje wel naar de opvang gaat zul je moeten betalen. Je krijgt, afhankelijk van je inkomen, wel kinderopvangtoeslag van de overheid. Vanaf 4 jaar gaat je kindje naar de basisschool, dan hoef je geen hele dagen opvang meer te regelen, maar misschien een buitenschoolse opvang.

 

Wat zijn de kosten van een kind?

Het CBS heeft berekent dat het eerste kind ongeveer 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Wanneer er een tweede kindje bij komt lopen deze kosten op naar 26 procent van het besteedbaar inkomen. Voor elke levensfase van een kind zijn er andere kosten. Een baby neemt hoge kosten met zich mee, maar wanneer een kind groter wordt brengt dit weer andere kosten met zich mee.

Een grote kostenpost in het eerste levensjaar van een baby zijn de luiers, deze kosten zijn ongeveer €25 per maand.