Het eigen risico: nu snap jij het ook

Wat weten we nou eigenlijk van het eigen risico? We weten dat het elk jaar verhoogd wordt en dat we het verplicht moeten betalen, maar wat het precies inhoudt is de vraag. Dat terwijl we vaak met het eigen risico te maken hebben. Aan het eind van dit artikel kan ook jij het eigen risico begrijpen en uitleggen.

 • Verplicht of vrijwillig?

 

Wie een nieuwe zorgverzekering wil kiezen krijgt de keuze tussen een verplicht of een vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt dit jaar 385 euro en zal waarschijnlijk volgend jaar nog hoger worden. Dit zijn de kosten die de patiënt zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. In andere woorden: de eerste 385 euro die je besteedt aan zorg moet je uit eigen zak betalen. Ben je door je eigen risico heen? Dan betaalt de zorgverzekeraar de overige kosten. 

Maar wat is dan een vrijwillig eigen risico? Helaas betekent het niet dat je mag kiezen tussen wel of geen eigen risico. Hier gaat het erom dat je het verplichte eigen risico vrijwillig mag verhogen. Vaak zorgt dit voor lagere maandkosten: je kan het eigen risico maximaal verhogen naar 885 euro en dat kan je zo 20 euro per maand op je premie schelen.

 • Is het aan te raden om het eigen risico te verhogen?

 

Het klinkt verleidelijk om het eigen risico te verhogen maar er zitten wel haken en ogen aan. Het voordeel is dat de maandelijkse kosten van de zorgpremie zullen dalen. Maar wie het eigen risico vrijwillig verhoogt moet zeker weten dat hij of zij kan opdraaien voor de kosten die er eventueel gemaakt moeten worden. Een verhoogd eigen risico van 885 euro betekent dat je zelf dit bedrag moet kunnen betalen als er onverhoopt iets gebeurt. Een goedkope zorgverzekering kan ook voor een fikse besparing zorgen. Via Overstappen.nl kan je zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste deal kiezen. Dat, met een verhoogd eigen risico, zorgt voor de laagste zorgkosten. Vanaf ongeveer half november kan er weer een zorgverzekering voor 2017 worden vergeleken bij Overstappen.nl.

 • Wat moet ik wel en niet betalen van het eigen risico?

 

Gelukkig hoef je niet alle zorg uit de basisverzekering te betalen met het eigen risico. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. Iedere Nederlander mag gebruik maken van een bezoek aan de huisarts zonder dat hiervoor het eigen risico aangesproken wordt. De andere uitzonderingen zijn:

 • Zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
 • Griepprik voor risicogroepen
 • Verloskundige kraamzorg
 • Bruikleenartikelen
 • Griepprik (risicogroepen)
 • Gratis bevolkingsonderzoeken
 • Zorg uit de aanvullende verzekering

Voor veel mensen is het niet duidelijk dat voor de zorg uit een aanvullende verzekering geen eigen risico betaalt hoeft te worden. Wel geldt hier soms een eigen bijdrage voor.

 

 • Kan ik besparen op het eigen risico?

 

Je kan zeker besparen op het eigen risico! Lees de onderstaande tips en begin gelijk met besparen.

 • Inschrijven voor de Zorg Alert. Het Zorg Alert houdt u op de hoogte van al het zorg nieuws en geeft je een seintje wanneer het tijd is om verzekeringen te vergelijken. Het eigen risico wordt elk jaar vastgesteld, maar de premies niet! Hier kan je dus makkelijk een paar tientjes op besparen.
 • Bij een vrijwillig eigen risico moet je zeker weten dat je genoeg spaargeld hebt; zo kom je nooit voor een financiële verrassing te staan.
 • Is je eigen risico al bijna op? Plan dan zo veel mogelijk zorg in voor de resterende tijd van het jaar. Dat wordt dan betaald door de zorgverzekeraar en houd jij de hand op de knip.