Elektriciteit, hoe belangrijk is dat wel niet

Bijna bij alles wat je doet speelt elektriciteit een rol. Veel mensen beseffen niet dat het een grote rol speelt in het dagelijks leven, maar bij heel veel activiteiten gebruik je wel degelijk elektriciteit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je mobiele telefoon, een avondje tv kijken, de vaatwasmachine, de wasdroger even tv kijken, een licht aanzetten.

Veel mensen beseffen niet het grote belang dat elektriciteit in een woning vervult. Maar als er iets een bijvoorbeeld een groep doorslaat, of een de elektriciteit geheel uitvalt weet je hoe irritant en hinderlijk het is als de elektriciteit niet meer goed werkt. Ons inziens is het dan ook bijzonder belangrijk om de electra in een woning tiptop aan te leggen zodat alle apparatuur goed blijft werken.

Hoe dient de electra aangelegd te worden

1 van de belangrijkste zaken tijdens het aanleggen van electra voor een woning is dat de capaciteit groot genoeg is om alle apparaten van voldoende elektriciteit te voorzien. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om alle apparatuur tegelijk aan te zetten zonder dat er een zekering doorslaat. De manier om dit bereiken om een goede groepenverdeling te maken in het huis.

Een handig hulpmiddel hiervoor is om een plattegrond te maken van uw woning en daar duidelijk in te tekenen welke apparaten waar komen te staan. Met het verbruik van de apparaten bij de hand kunt u gemakkelijk berekenen welke apparaten op 1 groep kunnen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat 1 zekering (beveiligd 1 groep) maximaal 16 ampère aankan. De som van de ampère van de verschillende apparaten die op 1 groep komt mag en kan dus niet groter dan 16 ampère zijn. Tijdens het berekenen zult u dus bijvoorbeeld zien dat het sowieso handig is om de keuken een eigen groep te geven net zoals de wasmachine/wasdroger combinatie een eigen te groep nodig hebben.

Ook kan het zijn dat er krachtstroom nodig is in je woning voor bepaalde elektrische apparaten, bijvoorbeeld een jacuzzi, inductieplaat en een sauna zijn apparaten waar doorgaans krachtstroom voor nodig is.

Zelf aanleggen?

Mocht je niet helemaal vertrouwd zijn met het werken met electra is het zeer raadzaam om een professionele elektricien in te huren voor de aanleg van de electro in jouw woning. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zeker met elektriciteit kan dit gevaarlijke gevolgen hebben, en die gevaren zijn met krachtstroom nog hoger. Bovendien zijn de gevaren tijdens het klussen niet de enige gevaren. Als de het aanleggen niet volgens de veiligheidsnormen gebeurd is er ook nog kans dat er in de toekomst bijvoorbeeld kabels smelten met de kans op kortsluiting en in het slechtste geval met brand tot gevolg.

Als je zeker van je zaak bent is de elektriciteit best zelf aan te leggen, maar als je niet helemaal zeker bent van je zaak is het zeker aan te raden een erkende elektricien in te huren voor de aanleg van de elektriciteit.