Flexibiliteit van de kosten heeft positief effect op de cashflow

Kopen hoeft niet per definitie voordeliger te zijn dan huren, zowel voor ondernemers als consumenten geldt dit. Bij huren worden de uitgaven namelijk uitgesmeerd over een langere periode en heb je geen omkijken naar zaken als verzekeringen en onderhoud. Bedrijven kiezen hierdoor dan ook vaak om het wagenpark te leasen, in plaats van te kopen. Ook kleinere zaken zoals een afvalcontainer kunnen veel voordelen opleveren voor de ondernemer om te huren.  Zo zorgt de partij bij verhuur van een afvalcontainer er ook voor dat het bedrijfsafval verwerkt wordt.

Bedrijfsafval kan variëren van papier, glas en plastic tot chemisch afval. Bij de huur van een container is de verhurende partij ook verantwoordelijk voor de verwerking hiervan. Op deze manier heb je geen omkijken naar het legen van de containers en de inhoud van de containers. Voor wie milieu  bewust afval wil sorteren is het mogelijk om diverse containers te huren. Zo zijn er standaard grijze containers te huur, maar ook grote bedrijfscontainers met een inhoud van 5.000 liter.  Er zijn ook containers in omloop met een persfunctie. Deze containers hebben als specifiek doel het volume reduceren en zijn handig voor bedrijven met veel afval. Doordat het afval mechanisch samengeperst wordt slinkt het volume en hoeft de container dus minder vaak geleegd te worden. Dit resulteert voor veel ondernemers in een besparing van de afvalkosten.

Helemaal in tijden van economische crisis is het belangrijk om de kosten scherp in de gaten te houden en waar mogelijk te snijden in de kosten. Door zaken als afvalverweking uit te besteden worden de kosten hiervoor variabel en kun je als het volume van het afval door verminderde vraag afneemt overschakelen naar een kleinere container of een mini pers container die minder ruimte in beslag neemt dan de standaard perscontainers.

Ondernemers die hierover goede afspraken maken met de verhurende partij kunnen zo razendsnel schakelen tussen de benodigde hoeveelheid volume. Pieken en dalen in de hoeveelheid afval kunnen zo goed opgevangen worden. Ook de kosten zijn hierdoor variabel en groeien of dalen mee met de pieken en dalen in de vraag.

Door zaken als afvalverwerking uit te besteden blijven de kosten van de onderneming flexibel. Hierdoor komt de cashflow niet in gevaar door een plotselinge daling in de vraag. De daling in de vraag kan goed worden opgevangen door over te schakelen naar een kleinere container of tijdelijk geen container te huren. Door dit soort zaken uit te besteden blijft de onderneming flexibel en komt de cashflow en de voortgang van de onderneming niet in gevaar.