Fonds voor isolatie

Deze week is bekend geworden dat er een Nationaal Energiebespaarfonds is opgericht. Met dit fonds kan er een goedkope lening worden afgesloten zodat huizenbezitters hun huis goedkoper energiezuinig kunnen maken. Het Rijk zal samen met de Rabobank en de ASN Bank dit fonds vullen met 300 miljoen euro. De bedoeling is dat het fonds zichzelf gaat onderhouden. Omdat de leningen met rente worden terugbetaald wordt het fonds vanzelf weer gevuld. Hiermee kunnen nieuwe leningen verstrekt worden.

Energiebesparing

Het doel van dit fonds is om het aantrekkelijker te maken om energiezuinige maatregelen aan het huis te treffen. Er kan een lening worden verstrekt om onder andere hoog rendement beglazing, dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, zonneboilers of energiezuinige kozijnen te financieren. Particuliere huizenbezitters kunnen een lening aanvragen tussen 2.500 en 25.000 euro met een looptijd van 7 of 10 jaar. De rente zal tussen de 3 en 3,5 procent bedragen en is aftrekbaar. Vanaf december zal het mogelijk worden om deze lening aan te vragen.

Huurders

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat er in totaal 150 miljoen euro wordt vrijgemaakt om energiebesparing in woningen te stimuleren. Van dit bedrag is door het Rijk 75 miljoen in het Nationaal Energiebespaarfonds gestopt. De overige 75 miljoen zal worden ingezet om de huurwoningen te optimaliseren op het gebied van energiebesparing.

Impuls voor bouwsector

Naast het doel om de woningen energiezuiniger te maken, is een bijkomend voordeel dat de bouwsector en de installatie branche ook een impuls krijgt. Er worden door het gebruik van dit fonds meer opdrachten gegeven om aanpassingen te doen aan de woning. Naast het voordeel van de goedkope lening kan de consument ook nog tot eind 2014 gebruik maken van het lage BTW percentage van 6%.