Geluidsstudio’s en opnamestudio’s

Een geluids studio wordt vaak gebruikt voor het opnemen of bewerken van geluid. Wanneer een geluidsstudio gebruikt wordt voor het opnemen van muziek, dan wordt de studio vaak een muziekstudio genoemd. Bij een geluidsopname, zijn er drie verschillende fases: de opname, de mixage en het masteren. Voor de verschillende fases worden soms verschillende studio’s gebruikt één hiervan is de opnamestudio.

Wat is een opnamestudio?

Als men het geluid van een instrument of een andere geluidsbron wilt opnemen, wordt daarvoor een opnamestudio gebruikt. Bij een opnamestudio wordt geprobeerd om het geluid zo kwalitatief mogelijk in een elektrisch signaal om te zetten, zodat het op een ander medium opgelsagen kan worden. Bij het omzetten van akoestisch geluid naar een elektrisch signaal gebruikt men een microfoon.

De akoestiek van de opnamestudio moet tijdens een opname volledig geoptimaliseerd zijn, zodat er geen ongewenste geluidsreflecties en resonanties plaatsvinden. Om een geluidsstudio zo goed mogelijk te optimaliseren wordt er veel aandacht besteed aan de afmetingen van de wanden, hoe de wanden precies geplaatst worden, welke soort wanden er worden gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van andere geluidsdempende materialen. Een opnamestudio moet een akoestische isolatie hebben, zodat storende geluiden van buitenaf niet hoorbaar zijn. Bij het werken met akoestische instrumenten moet men bij het opnemen goed rekening houden met de afstand van de microfoon tot de geluidsbron. De afstand kan erg bepalend zijn voor de kwaliteit van het geluid.

Bij artiesten die gebruik maken van grote geluidsstudio’s is er vaak een ruimte naast de opnamestudio waar het signaal door middel van monitoren hoorbaar gemaakt wordt. Onder muzikanten en producers wordt deze kamer ook wel de controlekamer genoemd. In de controlekamer kunnen technici het geluid objectief beoordelen.