Geschiedenis van de handtas.

Tassen werden altijd gezien als gebruiksvoorwerpen die vooral nuttig waren. Dit gold niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen. Een van de redenen dat een tas nuttig was, was omdat kleding nog geen binnenzakken hadden. Om deze reden hadden mensen tassen etc. nodig om hun persoonlijke spullen mee te nemen. Vroeger had men (net als nu) tassen in diverse soorten en maten die geschikt waren voor verschillende functies. Zo waren er onder andere beugeltassen, leren beurzen, buidels met trekkoorden etc. Alle tassen werden aan een riem of een gordel gedragen, behalve schoudertassen. Toen in de 16e eeuw kleding werd voorzien van binnenzakken, kwam er langzaam maar zeker een eind aan het gebruik van tassen door mannen. Vrouwen bleven echter nog wel gebruikmaken van diverse tassen.

Tassen in de 19e eeuw.

In de 19e eeuw veranderde het modebeeld. Vrouwen droegen japonnen met een slimfit en waarvan de taille hoger aangemeten werd. Daar waar in de kleding van vrouwen in de eeuw daarvoor nog gebruik werd gemaakt van zogenaamde dijzakken, konden deze niet verwerkt worden in de nieuwe kleding. Dit creëerde een situatie waarbij vrouwen verplicht gebruik moesten maken van tassen. Veel vrouwen maakten hun tassen op dat moment nog zelf, uit allerlei verschillende textielsoorten. Omdat de 19e eeuw ook de eeuw was van de Industriële Revolutie, kwamen er diverse nieuwe ontwikkelingsmethoden. Tassen werden nu ook gemaakt van papier-maché, ijzer en geslepen staal. Hierdoor ontstonden diverse nieuwe tasvormen. Zo ontstond onder andere de handbagagetas. Het gebruik van een handtas werd steeds meer gezien in het straatbeeld.

Handtassen in de 20e eeuw.

Mede door de kunstwereld en mode-industrie kwamen er in deze eeuw steeds modieuzere handtassen op de markt. Omdat dit ook de eeuw van de emancipatie van de vrouw was en zij steeds meer deel gingen nemen aan het arbeidsproces, hadden zij ook meer invloed op de productie van handtassen. Zij wilden meer praktische functies aan een handtas toevoegen, terwijl deze er tegelijkertijd ook modieus uitmoest zien. Zo ontstond een grotere diversiteit aan tassen, niet alleen maar aan handtassen, maar ook bij tassen in het algemeen.

Het belang van merknamen in de tassenindustrie.

De 20e eeuw was ook de eeuw waarin belangrijke merknamen zich gingen begeven op de tassenmarkt. Er zijn een aantal merken wereldberoemd geworden door hun exclusieve handtassen. Je moet hier dan ook een flinke duit voor betalen. Gelukkig is er nu tassensjop.nl. Deze webshop verkoopt uitsluitend handtassen van luxemerken met hoge kortingen tot wel 70%. Koop dus je nieuwe handtas online bij tassensjop.nl.