Goede psycholoog vinden

Voor veel mensen is het toch nog steeds een taboe dat ze de hulp in moeten roepen van een psycholoog. Dat is alles goed beschouwd een rare zaak. Als je een arm breekt of een infectie krijgt, ga je tenslotte toch ook naar het ziekenhuis. Een psychologische ziekte is niets anders dan een lichamelijke ziekte.

Een nadeel van dit taboe is dat mensen het vaak niet hebben over hun psycholoog. Dat betekent dat je vaak niet een goede doorverwijzing kunt krijgen. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je vaak gewoon naar de psycholoog gaat die je huisarts je aanwijst.

Veel mensen weten echter niet dat de huisarts vaak niet zoveel zicht heeft op de kwaliteit van de psycholoog. Daarom is het goed om zelf ook nog na te denken over de soort psycholoog die je neemt. Om je daarbij te helpen hebben we verschillende tips voor je die je kunnen helpen bij het kiezen van een goede psycholoog.

Tip #1: let op de methodiek

Een goede psycholoog maakt gebruikt van protocollen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hij doet niet “zomaar” wat zelf op basis van zijn eigen inzicht. Behandelmethoden die onderbouwd zijn en goed werken zijn: Acceptance and Commitment Therapy, Cognitieve Therapie, EMDR en mindfulness.

Op basis van die protocollen moet een psycholoog je ook kunnen vertellen waar je klachten door veroorzaakt worden en hoe die behandeld worden. Als je psycholoog dat niet kan vertellen, kun je je afvragen of hij of zij wel weet waar hij mee bezig is.

Tip #2: let op de klik

Een goede psycholoog helpt je bij het veranderen van je wereldbeeld. Dat werkt vaak niet door je hele wereldbeeld op de kop te zetten. Een stapsgewijs bijdraaien van je wereldbeeld is vaak haalbaarder en succesvoller dan het totaal op de kop zetten van je wereldbeeld.

Daarom is het belangrijk dat het wereldbeeld van de psycholoog niet al teveel van jouw vandaan staat. Dat hoef je niet per se uit te vragen, want je merkt het in het contact en in het gevoel dat een psycholoog jouw geeft. Als dat niet goed voelt, zul je er ook niet bij gebaat zijn.

Tip #3: waak voor wonderdokters

Als je besluit om niet voor een psycholoog te kiezen waar je dokter je naar doorverwijst, loop je het risico om helemaal aan de andere kant van het spectrum terecht te komen: de “Wonderdokters”. Deze psychologen of coaches (vaak zijn het niet eens psychologen), zeggen dat ze met hun methoden alle mogelijke problemen kunnen oplossen die je maar kunt bedenken. Dus zowel bij depressie, als bij angst en burnout.

Geloof mij nu, als duizenden psychologen over de hele wereld niet een wondermiddel kunnen bedenken, hoe groot is de kans dat een bouwvakker uit Lutjebroek dat wel kan. En als hij het kan, hoe groot is dan de kans dat dit werkt voor ALLE psychologische problemen?

Simpel: die kans is niet heel groot en deze personen zoeken vooral naar manieren om je geld uit de zak te kloppen Trap er niet in en zoek naar een ervaren psycholoog die je op een goede manier kan behandelen. Daar kom je het verst mee.