Goedkoop vliegen? Tips voor goedkope vliegtickets

Steeds meer mensen willen zo goedkoop mogelijk vliegen wanneer ze op vakantie gaan. Vaak is de prijs van een vliegticket minder belangrijk dan het comfort dat wordt aangeboden. Er zijn steeds meer korte afstand vluchten waardoor het comfort ook een stuk minder belangrijk is, je wilt dan simpelweg op een zo goedkoop mogelijke manier van A naar B gaan. Het is dan dus ook een ware sport om je vliegtickets zo goedkoop mogelijk te verkrijgen.

De prijzen van een vliegtickets worden bepaald door middel van fluid pricing. Hierbij kijk het boeksysteem constant naar verschillende factoren zoals:

  • Hoe veel mensen gaan er nog boeken?
  • Hoe veel tickets zijn er al geboekt?
  • Hoe kan de prijs worden afgesteld?

Door middel van deze factoren probeert een vliegtuigmaatschappij het vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen bij vertrek. Zo lijkt het vooral een kwestie van marktwerking. Je hebt gelukkig wel enkele mogelijkheden om je vliegtickets goedkoper te verkrijgen. Hierbij dan ook een paar tips:

  • Vroeg boeken loont, zodra je wee wanneer je weggaat en waar naartoe kun je het beste direct kijken voor tickets.
  • Je kunt het beste boeken via de site van de luchtvaartmaatschappij zelf. Toch kan het ook lonen via andere sites te kijken, vaak krijgen deze wel een commissie maar ze kunnen ook mooie prijsafspraken hebben gemaakt. Zorg er in eider geval voor dat je goed vergelijkt tussen verschillende aanbieders.
  • Kijk niet alleen naar de prijs van de vliegtickets zelf maar ook wat hier allemaal nog voor kosten bij komen. Zo is bijvoorbeeld parkeren in Düsseldorf erg goedkoop en zijn de vliegtickets vaak ook goedkoper maar wanneer je hier erg ver voor moet rijden dien je je af te vragen of de gemaakte kosten opwegen tegen een vliegen via een vliegveld dichtbij.
  • Probeer eens te kijken of je via een alternatieve route kunt vliegen, vaak zijn deze goedkoper. Natuurlijk ben je dan vaak minder snel op de plaats van bestemming maar je kunt er ook veel geld mee besparen als je je reis goed uitkient.
  • Pakketreizen, bijvoorbeeld inclusief hotel, zijn vaak goedkoper dan het boeken van een losse ticket. Dit omdat reisorganisaties vaak onderhandelen over de prijzen en zo leuke aanbiedingen kunnen maken. Op die manier koop je dan een complete vliegvakantie.